Românii din Cañada Real, personaje de carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Cañada Real, personaje de carte
Românii din Cañada Real, personaje de carte

Unul dintre primii locuitori ai aşezării povesteşte viaţa din cel mai rău-famat sat de lângă Madrid. Scriitorul Mariano Palomo Polonio (63 de ani) este patronul unui bar care a asistat la toate evenimentele din satul Cañada Real, inclusiv la sosirea valului de imigranţi români.

La marginea Madridului, în zona de sud-est, la intersecţia dintre  autostrăzile M-50 şi A-3, se ridică aşezarea ilegală Cañada Real.

Autorităţile spaniole au tolerat ridicarea unor locuinţe improvizate, iar, odată cu trecerea timpului, aşezarea a ajuns un sat rău-famat. Din 1960, când au fost ridicate aici primele locuinţe fără autorizaţie, populaţia aşezării a ajuns în prezent la aproximativ 40.000 de persoane.

Spanioli, marocani şi români trăiesc sub autostrada suspendată, mulţi în condiţii insalubre. Aici şi-au găsit adăpost mai ales cei fără venituri, hoţii şi cerşetorii. Poliţia face regulat razii în zonă şi de puţine ori pleacă de acolo „cu mâna goală“. Chiar dacă trăiesc împreună, locuitorii de diferite naţionalităţi se străduiesc să aibă cât mai puţin de-a face unii cu ceilalţi.

„Nu toţi sunt cum se spune la televizor“

„Românii au început să vină aici în urmă cu cinci-şase ani. Primii au apărut ţiganii din El Gallinero (n.r. un sat lipit de aşezarea principală). Apoi au venit şi ceilalţi“, povesteşte scriitorul Mariano Palomo Polonio. Poate surprinzător, majoritatea românilor stabiliţi aici au încercat să se ţină cât mai departe de lumea interlopă din Cañada Real.

Există, bineînţeles, şi excepţii, povesteşte scriitorul, dar nu românii sunt principala problemă în zonă, aşa cum deseori se arată la televizor. „Românii sunt oameni muncitori, care s-au luptat pentru idealurile lor. S-au aşezat aici pentru că sperau ca, într-o zi, să aibă o viaţă mai bună“, spune spaniolul. Majoritatea nu au găsit-o nici până în ziua de astăzi. „Am avut o relaţie bună cu ei şi am o părere foarte bună despre poporul român“, explică Polonio modul cum îi descrie pe români în cartea sa. 

„Mai multe probleme am avut cu spaniolii“

Spaniolul nu aprobă însă modul de viaţă al unora dintre ţiganii români. „Nu le înţeleg conceptul de viaţă şi nu sunt în totalitate de acord cu ceea ce fac. Nu sunt persoane periculoase.

Cu ţiganii spanioli am mai avut probleme, cu românii nu. Cu spaniolii am făcut în aşa fel încât să fie o simbioză aproape perfectă, în sensul că ei vor cafeaua mea, eu vreau banii lor“, explică Polonio, care este şi patron de cafenea. El este nemulţumit de faptul că „dintr-un sat liniştit, Cañada Real a devenit un centru al infracţionalităţii“..

image
image

Tot ce s-a întâmplat cu Cañada Real este de fapt povestea Spaniei, la o scară mai mică. Va fi ca o lecţie pentru alţii.

image


Mariano Palomo Polonio
scriitor

Autorul pleacă în Columbia

Deşi nu vrea să dea prea multe detalii despre cartea sa, Polonio lasă să se înţeleagă faptul că foarte mulţi dintre actualii săi vecini vor fi mulţumiţi de ceea ce vor citi. Înainte de a publica lucrarea, Polonio se va stabili în Columbia. El şi-a strâns deja lucrurile şi pe 15 septembrie se va urca în avion. „Vreau să îmi trăiesc bătrâneţile liniştit. Localitatea Bucaramanga, unde merg, îmi aminteşte de Madridul anilor ‘50“, spune el. Barul de lângă Madrid va rămâne în grija unei românce, care acum lucrează ca bucătar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite