În România s-au făcut 1.500 de transplanturi în zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.500 de români au beneficiat în ultimii zece ani de un transplant de organe, ţesuturi sau măduvă. Alte 2.000 de persoane se află pe listele de aşteptare, în condiţiile în care

Peste 1.500 de români au beneficiat în ultimii zece ani de un transplant de organe, ţesuturi sau măduvă.
Alte 2.000 de persoane se află pe listele de aşteptare, în condiţiile în care avem cel mai mic număr de donatori din Europa, respectiv un donator şi jumătate la un milion de locuitori. Cel mai mare număr de donatori din ţările europene se înregistrează în Spania: 36 la un milion de locuitori.

Potrivit prof. Irinel Popescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, peste 80% din intervenţiile efectuate la noi s-au făcut cu organe de la cadavre.

O nouă lege a transplantului

În primele şase luni ale acestui an, au existat 25 de donatori aflaţi în moarte cerebrală, specialiştii estimând ca numărul să se dubleze până la sfârşitul anului. Legea transplantului, aflată în vigoare, interzice prelevarea de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală, fără consimţământul familiei.

Însă, legea va fi îmbunătăţită datorită unui proiect de act normativ prin care medicii vor avea voie să preleveze organe dacă nu există un acord scris de pacient în timpul vieţii, a precizat prof. Irinel Popescu, în deschiderea celui de-al VI-lea Congres ROMTRANSPLANT.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite