Cu banii din Spania, faliment în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu banii din Spania, faliment în România
Cu banii din Spania, faliment în România

Un român a constatat că este mai uşor să fii şomer în Peninsulă decât să investeşti şi să dezvolţi o afacere în ţară. După cinci ani de muncă în Spania, Flavius Octavian Baba, din Călăraşi, a crezut că are destulă experienţă şi bani ca să devină patron în România.

Citeşte şi:
„Am fost patroană, dar mi-e mai bine la târg”
De la mii de euro lunar, aproape de faliment total
Mâna de lucru ieftină din România bagă în faliment fabrica Ford de la Valencia
“Nici plătită dublu nu aş munci în România”

Flavius Octavian Baba (25 de ani), originar din Călăraşi, şi-a încercat norocul în Spania acum cinci ani şi a reuşit să-şi găsească un loc de muncă la Zaragoza.

 „Cu doi ani înainte de începerea crizei, am urmat în Spania un curs de calificare pentru electricieni şi pentru instalatori de alarme de incendiu. M-a costat 2.000 de euro, dar mi-am găsit o slujbă bună, la o firmă unde salariul începea de la 1.500 de euro“, povesteşte Flavius.

Un timp i-a mers foarte bine, dar a venit criza, iar firma spaniolă şi-a încetat activitatea. Tânărul a decis să-şi caute o slujbă în ţară sau să-şi deschidă propria afacere.

 „M-am bazat pe afirmaţiile făcute de autorităţile române toamna trecută, că românii se pot întoarce în ţară, întrucât economia este în plină dezvoltare şi vom face faţă crizei cu succes. Guvernanţi mincinoşi, care promit orice cât timp au nevoie de voturi!“, spune cu obidă românul. 

Cei 10.000 de euro economisiţi în cinci ani de muncă, o furgonetă, o maşină personală şi calificarea dobândită au fost argumente suficiente pentru ca Flavius să plece în România să-şi deschidă o firmă de prestări de servicii similară celei la care lucrase în Spania.

Taxe peste taxe

Actele pentru deschiderea firmei, autorizaţiile, taxele şi şpaga dată i-au redus românului substanţial fondurile, iar afacerea nu a mers deloc aşa cum sperase el.

„După şase luni, mi-am vândut şi maşina şi am mai deschis un magazin de calculatoare şi piese de schimb, crezând că voi avea succes. Am plătit alte taxe şi am rămas aproape fără bani“, povesteşte românul.

Criza a început să-şi arate colţii şi în România, iar cele două firme mergeau din ce în mai prost. ”În Spania, micile afaceri au fost scutite de impozit, ca să nu dea faliment. Eu nici nu am început bine în România şi a trebuit să plătesc la stat şi ce
n-am apucat să câştig”, spune Flavius.

A rezistat opt luni în ţară

După opt luni, românul s-a văzut nevoit să ceară ajutor familiei rămase în Spania, pentru a putea să revină pe meleaguri iberice şi să-şi reia viaţa de şomer.

În vară, Flavius şi-a vizitat rudele, a împrumutat bani şi s-a întors în România cu maşina surorii sale, pentru a-şi achita datoriile şi a-şi lichida afacerile. Acum este hotărât să o ia de la capăt în Spania, după ce criza din România l-a lăsat falit.     

„Nu cred că mă mai poate prosti vreo lege sau vreo promisiune, nici dacă vine cineva la uşă ca să-mi promită marea cu sarea. În oricare altă ţară măcar poţi munci, în România nici dacă plăteşti nu te lasă”, spune Flavius Baba. El consideră că „statul român este singurul vinovat” pentru eşecul său.

image

Am crezut afirmaţiile autorităţilor, că economia românească este în plină dezvoltare.

image


Flavius Octavian Baba
patron falimentar

Trei tipuri de firmă

Persoanele care doresc să-şi deschidă o afacere în România pot opta pentru una dintre următoarele variante: PFA (persoană fizică autorizată), ca întreprinzători titulari ai unei companii individuale sau ca membri ai unei întreprinderi familiale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite