Români cu deficienţe, angajaţi la loterie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fundaţie spaniolă oferă locuri de muncă exclusiv persoanelor cu dizabilităţi, indiferent de naţionalitate Organizaţia Naţională a Orbilor (ONCE) are o reţea de vânzare a

O fundaţie spaniolă oferă locuri de muncă exclusiv persoanelor cu dizabilităţi, indiferent de naţionalitate

Organizaţia Naţională a Orbilor (ONCE) are o reţea de vânzare a propriilor bilete de loterie în Spania, iar printre angajaţi sunt şi români.

ONCE, creată în anul 1938, este o fundaţie spaniolă care ajută persoanele cu dizabilităţi, oferindu-le loc de muncă. În Castellon, doi români au fost angajaţi de către organizaţie. Gheorghe Bălan, 45 de ani, dâmboviţean, a venit în Spania acum opt ani. În urma unui accident de muncă, a rămas fără ochiul drept. Pentru înscrierea la bursa ONCE a locurilor de muncă, Gheorghe a prezentat un certificat medical care precizează că are un deficit de vedere mai mare de 33%. Apoi, a urmat un curs de pregătire şi a dat un examen pentru acest post.

628 de euro, plus comision

"Muncesc opt ore zilnic, vând bilete de loterie într-un chioşc ONCE". Salariul lui Gheorghe este de 628 de euro, plus comision, în funcţie de vânzări. Un bilet costă între 50 de eurocenţi şi 2,5 euro. "Sunt mulţi români care joacă la loterie. Speră să câştige o sumă măricică şi să se întoarcă în ţară", mai spune românul.
"Înainte se credea că persoanele cu handicap nu pot lucra.

Acum, toate acestea primesc ajutorul necesar, indiferent dacă sunt autohtoni sau imigranţi, pentru a avea un serviciu", spune Nicolas Garcia, reprezentant ONCE în Castellon. Nicoletei Cioban, 38 de ani, fundaţia i-a schimbat viaţa, deşi nu suferă de un deficit de vedere. "Nu pot să folosesc mâna dreaptă. Cei de la ONCE au considerat că merită studiat cazul meu", spune Nicoleta. În prezent, ONCE oferă peste 115.000 de locuri de muncă în toată Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite