Româncele devin capul familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Spania, din cei 610.000 de compatrioţi înregistraţi oficial,cu vârsta de peste 16 ani, legală pentru a putea munci, 47,8% sunt femei. Pe fondul crizei economice şi datorită scăderii vertiginoase a locurilor de muncă din sectorul construcţiilor, multe familii de români trăiesc din câştigurile femeilor.

În Spania, aproximativ 100.000 de români primesc ajutorul de şomaj, majoritatea fiind bărbaţi care lucrau în sectoarele construcţii, industrie şi agricultură. Cei mai mulţi nu cunosc o altă meserie, motiv pentru care le este greu să-şi găsească un nou loc de muncă.

În cazul femeilor, situaţia este mult mai bună – româncele se adaptează mai uşor, iar domeniile de activitate în care cele mai multe activează nu au fost atât de afectate de recesiune.

În general, compatrioatele noastre lucrează în sectorul servicii menajere şi alimentaţie publică. Deşi economia Spaniei trece prin momente grele, româncele nu se plâng de lipsa locurilor de muncă.

„Avem salarii mici, dar nu putem renunţa la serviciu. Cineva trebuie să aibă grijă de bătrâni şi de copii şi noi nu ne dăm la o parte când este vorba de a câştiga un ban, mai ales când bărbaţii nu mai au de lucru”, spune Elena Cârstea, 38 de ani, din Dâmboviţa.

Românca lucrează opt ore ca menajeră, pe un salariu de 650 lunar, iar soţul său este şomer. „Florin nu a luat până acum şomajul şi cred că vor mai trece două trei-luni până îi vor intra bani în cont. Trăim din salariul meu, cu speranţa că îşi va găsi curând de muncă în altă parte”, spune Elena.

Femeile găsesc mai uşor un loc de muncă

Datele statistice referitoare la situaţia locurilor de muncă din cele trei sectoare afectate de criza economică (construcţii, agricultură şi industrie) arată că numărul bărbaţilor şomeri este mult mai mare faţă de cel al femeilor aflate în aceeaşi situaţie.

În agricultură, 25.700 de bărbaţi imigranţi sunt şomeri, faţă de cele 14.900 de femei; în industrie numărul bărbaţilor care nu lucrează este de 20.700, iar al femeilor de 16.000. În sectorul construcţii toţi şomerii sunt bărbaţi: 136.900 de persoane.

Doar 600 de femei erau şomere în acest sector, însă în ultimele două luni toate şi-au găsit de lucru în alte domenii. Cristina Manea, 36 de ani, din Tulcea, şi-a deschis propriul restaurant. „Soţul meu lucra în construcţii când s-au făcut simţite primele efecte ale crizei. Ştiam că va rămâne fără muncă”, spune Cristina.

Trei milioane de şomeri

Cu timpul, românca şi-a format clientela, iar, în prezent, restaurantul său cu specific spaniol este unul dintre cele mai frecventate din zonă. „Ştiu că trebuie să mă sacrific, dar nu vrem să ne întoarcem în ţară. Cunosc multe românce care lucrează pentru a-şi întreţine familia, după ce soţii lor au rămas fără muncă”, spune Cristina.

Autorităţile spaniole preconizează că anul 2008 se va încheia cu aproximativ 3.000.000 de şomeri, dintre care 970.000 imigranţi. Cu toate acestea, un reportaj realizat de către postul de televiziune spaniol Antena 3 arată că românii care locuiesc în Spania nu se plâng din cauza crizei economice.

Aceştia nu se întorc în ţară, deoarece, spun ei, salariile sunt încă prea mici acasă. Aşa că preferă să treacă prin criza economică din Spania, decât să se întoarcă în România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite