Românce lăsate de izbelişte pe câmpurile catalane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Catalunya, contractele pentru sezonierii români s-au încheiat pe o perioadă de cinci luni, prin Ministerul Muncii din România. Angajatorul, asociaţia de agricultori catalani Union

În Catalunya, contractele pentru sezonierii români s-au încheiat pe o perioadă de cinci luni, prin Ministerul Muncii din România. Angajatorul, asociaţia de agricultori catalani Union Pagesos, se obligă să le ofere sezonierilor de lucru în diverse campanii agricole.

Pentru Angelica, Daniela şi Anişoara, aventura a început în urmă cu trei luni când au sosit pe o plantaţie din Aragon. La încheierea campaniei agricole din localitate, au fost mutate într-un sat din Lleida. Aici, din cauza unei confuzii din partea spaniolilor, româncele au fost cazate într-o casă cu 40 de bărbaţi.

"Administratoarea plantaţiei nu vedea niciun inconvenient. Dacă pentru ea e normal, pentru noi, un e", povestesc Angelica, Daniela şi Anişoara, care n-au avut altă soluţie decât să doarmă pe jos, într-un birou din acea clădire.

A doua zi, reprezentanţii asociaţiei şi-au motivat comportamentul printr-o încurcătură: "După nume, am crezut că sunt bărbaţi. A fost o neînţelegere la repartizare." Româncele au fost mutate în satul Batia, în provincia Tarragona, unde aşteaptă începerea campaniei la cules de struguri. Ele au hotărât să rămână încă două luni la muncă, atât cât le-a rămas din contract, pentru a-şi păstra şansa de a reveni la anul.

"Dezorganizarea din acest an ne-a făcut să pierdem bani" spune Anişoara. Fiecare zi nemuncită, înseamnă cheltuială din partea sezonierilor.

Condiţii deplorabile pentru angajaţii români

Româncele îşi amintesc de condiţiile în care trăiau sezonierii în satul din Lleida. "Erau deplorabile. Dormeau opt într-o cameră, aveau o bucătărie comună cu numai două aragazuri pentru 40 de persoane. Era o mizerie de nedescris", zice Daniela.

Situaţia în care se aflau femeile a revoltat un român, dintre cei aflaţi în casă. În timpul cinei, el şi-a exprimat nemulţumirile faţă de condiţiile în care trăiesc ."Bărbatul mânca, gesticulând cu cuţitul în mână. Administratoarea a chemat poliţia, spunând că s-a simţit ameninţată", povesteşte Angelica.

"Sosiţi la faţa locului, oamenii legii l-au imobilizat pe român şi l-au ameninţat cu un pistol pe care i l-au pus la tâmplă", continuă îngrozită Anişoara. După incident, românul şi-a făcut bagajele şi a plecat în ţară val-vârtej, renunţând la tot.

Femeile au profitat de prezenţa poliţiştilor, pentru a depune o plângere înpotriva asociaţiei spaniole. "Nu este responsabilitatea noastră. Depuneţi o plângere la Union de Pagesos, adică la cei care au creat situaţia de calvar", a fost răspunsul oferit de oamenii legii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite