Român, saxofonist de stradă la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce a fost dat afară de pe şantier, Ionel a început să cânte pe străzi
După ce a fost dat afară de pe şantier, Ionel a început să cânte pe străzi

Compatrioţii care cântă în capitala Spaniei sunt printre puţinii care nu au fost afectaţi de criză. Ei strâng aproximativ 50 de euro pe zi. Lăutar în ţara natală, ploieşteanul Ionel Bujor îşi câştigă existenţa pe străzile din centrul Madridului cântând la saxofon.

Ionel Bujor (38 de ani) a ajuns la Madrid în urmă cu trei ani şi jumătate, după ce a plecat din România unde avea datorii de 4.000 de euro. „Am avut numai necazuri. Sora mea s-a îmbolnăvit şi a fost operată la inimă. Am împrumutat bani de la cămătari pentru operaţie", spune Ionel.

Bărbatul, poreclit „Bulgarul", a cântat mult timp la saxofon la nunţi şi la botezuri de români, împreună cu vărul lui şi cu alţi doi prieteni, şi câştiga în jur de 300 de euro pe săptămână. După un an, vărul şi cei doi amici s-au întors în România. „Eu am rămas în Spania, pentru că nu strânsesem banii pentru plata datoriilor", povesteşte saxofonistul.

Concediat din construcţii

După desfiinţarea formaţiei muzicale, Ionel Bujor a lucrat în construcţii, dar a fost dat afară. „În ţară am fost tot lăutar. Nu muncisem până atunci în construcţii şi nu ştiam să fac nimic. M-au dat afară după o lună", spune Ionel. Pentru a face rost de bani, românul a început să cânte pe străzi.

„A fost greu până mi-am dat seama care sunt zonele în care se câştigă bine. Acum cânt numai în centru, în faţa centrelor comerciale mari, pe unde trec multe persoane. După prima lună, deja câştigasem dublu decât dacă aş fi rămas la firma de construcţii. Acum ajung la 1.500 de euro pe lună", susţine românul.

Ionel câştigă între 40 şi 60 de euro pe zi, la fel ca înainte de criza economică. „Trecătorii sunt la fel de generoşi ca şi înainte. Oamenii au nevoie să audă cântece care să le înveselească ziua, mai ales în perioada aceasta", spune saxofonistul. Deşi mulţi compatrioţi se opresc să îl asculte, foarte puţini îi dau bani. „Majoritatea îmi zic să mă duc la muncă, în construcţii, nu să cânt pe stradă", spune Ionel.

Video cu saxofonistul român pe adevărul.es

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite