“Nu ne simţim vinovaţi pentru că suntem români!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian (al doilea din dreapta) şi Valentin (al doilea din stânga) lucrează în construcţii
Marian (al doilea din dreapta) şi Valentin (al doilea din stânga) lucrează în construcţii

În Riudecols, un sat pierdut printre dealurile din Tarragona, locuiesc, potrivit ultimului recensământ, din 2009, 1.296 de persoane. Satul a fost intens mediatizat după ce aici a avut loc jaful "de 300 de milioane" cu autori români.

În cele mai importante ziare şi la toate posturile tv, ştirea potrivit căreia doi fraţi români ar fi furat o colecţie de antichităţi în valoare de 300 de milioane de euro a stârnit mare vâlvă. Reacţii de tot felul, dar mai ales multe acuze formulate, din nou, la adresa comunităţii româneşti din Spania.

Cele 300 de milioane de euro, cât susţine proprietarul antichităţilor furate că ar valora acestea, nu sunt însă de ajuns pentru a tulbura liniştea locuitorilor din acest sat pierdut de lume. În jur de 40 de compatrioţi, potrivit estimărilor localnicilor, locuiesc în Riudecols. Niciunul dintre ei nu a creat vreodată probleme. Cei doi fraţi acuzaţi că ar fi sustras obiectele de valoare din locuinţa lui Llorenç Jaume Grau nu locuiau aici, ci într-o localitate situată la zece kilometri, la Riudoms.

La doar cinci minute de mers pe jos de conacul în care a avut loc jaful, auzim pentru prima dată vorbindu-se româneşte. Într-o cârciumă, români şi spanioli stau la masă şi se amuză, în timp ce mănâncă. Marius şi Valentin, ambii din Bucureşti, sunt veniţi în localitatea catalană cu contract, din ţară, şi lucrează în construcţii. Recunosc că nu ştiau de « marele jaf » şi că au aflat despre poveste din ziare.

Imagine "pătată"

"Dat fiind că venim aici la Riudecols pe o perioadă scurtă, doar pe timpul contractului, nu-i cunoaştem pe toţi locuitorii, dar am auzi de cele întâmplate. Ne pare rău că în viitor imaginea noastră, a celor cu un serviciu normal, va fi probabil pătată. Până acum, insă, nu am avut probleme. Ne vedem de treaba noastră, mâncăm împreună cu colegii noştri şi nu ne simţim vinovaţi doar pentru că suntem români şi pentru că faptele s-au petrecut la doar 5 minute de aici".

Subiectul furtului de milioane este dezbătut mai degrabă în glumă la Riudecols, asta şi pentru că nimeni nu crede că în satul lor cineva ar putea ţine în casă obiecte care să valoreze 300 de milioane de euro. Localnicii afirmă că "este greu de crezut că valoarea bijuteriilor şi a obiectelor furate poate ajunge la 300 de milioane de euro. În acest loc am convieţuit cu mulţi români, fără nicio problemă. În general, sunt oameni muncitori şi responsabili", spune unul dintre locuitori.

Toată lumea se cunoaşte cu toată lumea

"Am fost surprinşi de spargere, mai ales că a avut loc în acest mediu în care toţi locuitorii sunt ca o familie, practic toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. Mi-ar fi plăcut ca spărgătorii să nu fi fost români", afirmă Mihai Lobonţ, originar din Iasi, unul dintre compatrioţii noştri care trece zilnic prin faţa casei care adăpostea « comoara din Riudecols ».

Vezi AICI imagini cu obiectele furate, care ar valora 300 de milioane de euro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite