Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania şi Franţa au elaborat împreună un proiect de pact pentru imigraţie, informează ziarul "El Mundo". Cele două ţări au căzut de acord în ceea ce priveşte modalitatea de a

Spania şi Franţa au elaborat împreună un proiect de pact pentru imigraţie, informează ziarul "El Mundo". Cele două ţări au căzut de acord în ceea ce priveşte modalitatea de a lupta împotriva traficului ilegal de persoane, primirea şi integrarea imigranţilor cu acte în regulă, colaborarea cu ţările de origine, controlul frontierelor externe ale Uniunii Europene şi armonizarea politicii aziliului. Proiectul va fi prezentat luna aceasta Germaniei şi ulterior tuturor statelor europene.

Preţul carburantului şi ipoteca vor creşte din nou, anunţă pe prima pagină reporterii de la "El Pais". Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, preţul benzinei Super 95 a atins săptămâna aceasta recordul de 1.26 euro pe litru, iar motorina, 1.30. În ultimul an, preţul benzinei a crescut cu 15 % . Indicele Euribor este de 5,4 %, cel mai înalt înregistrat până acum. Băncile vor mări dobânzile atât pentru împrumuturi, dar vestea bună este că vor creşte şi procentele dobânzilor pentru banii depozitaţi la termen de către client.

Din cauza creşterii populaţiei, în Cartagena, 80 de copii nu au fost înscrişi în unităţile de învăţământ, la prima repartiţie făcută de Ministerul Educaţiei pentru anul şcolar următor, relevă ziarul "La Verdad". Ministerul va abilita noi săli de clase în colegiile din localităţile La Vaguada, Canteras, Vicente Ros şi Mastia. O altă posibilitate de a rezolva această problemă este de a se mări numărul de elevi din clase, de la 25, până la 28.

Poliţiştii denunţă faptul că imigranţii sunt arestaţi pentru a mări lista de activităţi a oamenilor legii, scrie în "Madrid Info". Uniunea Federală a Poliţiei şi Sindicatul Munictorilor Imigranţi au făcut public un document prin care agenţii susţin că la reuniunile trimestriale de la Madrid "unii comisari ordonă detenţia străinilor, doar pentru a îmbunătăţi statistica". Este cazul poliţiştilor de la Comisariatul din Ciudad Lineal, care au arestat numai anul acesta 600 de străini fără acte.

Situaţia în centrele de minori imigranţi devine insuportabilă, scriu reporterii de la "Diario de Avisos". ONG-ul Mundo Nuevo cere să fie mărit spaţiul destinat minorilor străini neânsoţiţi. În două colegii din Insulele Canare au fost cazaţi peste 600 de copii. Din lipsă de spaţiu, minorii imigranţi dorm şi în sălile de clasă, în paturi suprapuse. Reprezentanţii ONG-ului cer ajutor autorităţilor, deoarece una dintre şcoli trebuie evacuată până la 25 august.

"Mulţi dintre românii din Spania se întorc în România", informează ziarul "ABC". În următorii cinci ani, se vor construi în România 80.000 de locuinţe. Fără a prezenta nicio cifră statistică, reporterii sunt de părere că românii îşi închid restaurantele şi încearcă să-şi lichideze ipotecile pentru a se întoarce în ţara de origine. În articol se mai precizează că după schimbările radicale din ultimul an, România poate oferi un trai mai bun decât Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite