Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"În fiecare zi, in medie, sunt arestaţi doi străini pentru acte de delincvenţă sau şedere ilegală", informează ziarul "El Faro de Vigo". Arhivele tribunalului din Vigo indică delincvenţa

"În fiecare zi, in medie, sunt arestaţi doi străini pentru acte de delincvenţă sau şedere ilegală", informează ziarul "El Faro de Vigo". Arhivele tribunalului din Vigo indică delincvenţa ca motiv principal pentru reţinerea a jumătate dintre cei 683 de arestaţi imigranţi, din 2007, majoritatea pentru cazuri de violenţă, furt şi vânzare de CD-uri piratate. Aproape 50% din cei arestaţi au încălcat Legea Străinilor, rezidând ilegal în Spania. Dintre cetăţenii europeni reţinuţi, 73 sunt românii, iar 62, portughezi, toţi arestaţi pentru delincvenţă.

"16,6% din populaţia Madridului este de origine străină", anunţă "Metro Espana", care precizează că, între 2005 şi 2008, numărul străinilor din Madrid a crescut cu 67,13%, în prezent fiind înregistrate 1.060.606 persoane. Conform datelor oferite de consiliul de Imigraţie, naţionalităţile majoritar prezente sunt: românii, ecuadorienii, marocanii, columbienii, bolivienii, peruanii, chinezii, bulgarii, dominicanii şi polonezii. Cele mai spectaculoare creşteri s-au înregistrat în rândul românilor, 24,46%, într-un singur an. Media de vârstă a populaţiei imigrante din Madrid este de 30,8 ani, cele mai multe persoane încadrându-se în categoriile 25-29 ani şi 30-34.

"Un site, noul instrument de combatere a violenţei în familie", titrează cotidianul "ABC".Programul virtual "Navegador@" se adaugă celor deja existente, în lupta contra violenţei din familie. Pagina web are un design simplu, putând fi folosită atât de victime, cât şi de operatorii serviciilor de intervenţie. Informaţia este prezentată în cinci limbi: spaniolă, română, engleză, franceză şi arabă. Pagina are şi o funcţie de accesare directă la linia telefonică de urgenţe.

"Zapatero promite că va transforma în legi rezoluţiile celui de-al 37-lea Congres", informează cotidianul "La Verdad de Murcia". Una dintre principalele probleme puse în discuţie a fost acordarea dreptului de vot tuturor imigranţilor, la alegerile municipale. Altă hotărâre se referă la modificarea legii libertăţii religioase, însă cea mai delicată a rămas problema avortului. Zapatero a amânat luarea unei decizii şi a afirmat că este necesară părerea celor care răspund de această temă.

"În Spania, 200.000 de posturi sunt neacoperite", titrează ziarul online "Negocios.com". Deşi şomajul a luat amploare în ultimul an, piaţa muncii a rămas descoperită în anumite sectoare, din lipsă de personal calificat. Domeniile cele mai afectate sunt cel sanitar, de operaţiuni tehnologice şi de reţele energetice, conform Catalogului Naţional al Ocupaţiilor dificil de acoperit, pentru al doilea semestru al anului 2008.

"13 răniţi, unul foarte grav, în prima zi de San Fermin", anunţă ziarul online "terra.es". În Pamplona, comunitatea Navarra, prima zi de înfruntare cu taurii pe străzile oraşului s-a încheiat cu rănirea a 13 persoane: doi americani, un sudafrican, un britanic, un olandez, un român, un corean şi şase spanioli. Sărbătoarea va dura până la 14 iulie

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite