Revista presei spaniole
0"Copil spaniol fără paşaport, cu părinţii reţinuti în România", scriu reporterii cotidianului "La Verdad", în urma plângerii depuse de tatăl copilului, un cetăţean spaniol. Familia nu a
"Copil spaniol fără paşaport, cu părinţii reţinuti în România", scriu reporterii cotidianului "La Verdad", în urma plângerii depuse de tatăl copilului, un cetăţean spaniol. Familia nu a întâmpinat nicio problemă la intrarea în România, prezentând paşapoartele părinţilor, cartea de familie, în care micul Manuel figura ca fiu al celor doi, născut în Elche, provincia Alicante, având cetăţenia spaniolă, precum şi cardul sanitar european şi carnetul de vaccinări. Problema a apărut la ieşirea de pe teritoriul României, când părinţii nu au putut prezenta paşaportul copilului, motiv pentru care li s-a interzis părăsirea ţării şi au fost reţinuti pentru investigaţii. Cei doi au depus o plângere la Ambasada Spaniei de la Bucureşti.
"Campofrio lansează mezeluri tradiţionale româneşti şi latinoamericane în Spania", anunţă cotidianul "El mundo". Grupul Campofrio a început comercializarea unor noi produse destinate în special colectivelor majoritare de imigranţi. Aceste produse sunt foarte populare în ţările de origine ale românilor şi latinoamericanilor. Scopurile declarate ale acţiunii sunt de contribuire la integrarea imigranţilor în Spania şi de oferire pentru populaţia autohtonă a posibilităţii de a gusta produse tradiţionale din alte ţări. Sub titulatura "Arome din ţara mea", firma a scos pe piaţă salam de vară şi cârnaţi cabanos cu specific românesc.
"Românii vor să se întoarcă, dar cu un contract sigur de muncă", titrează ziarul "Si, se puede". Mulţi dintre românii din Spania sunt dispuşi să se întoarcă în ţara de origine, însă ofertele de muncă venite de la firmele din România, prin intermediul Burselor locurilor de muncă organizate în Spania, nu i-au convins. Salariile sunt de multe ori cât jumătate din suma câştigată în peninsula, iar contractele de muncă se vor încheia în ţară, după susţinerea unei probe de lucru.
"Creşterea ratei şomajului frânează cererea de agricultori imigranţi" informează în ediţia de astăzi cotidianul "El Pais". În Jaen, comunitatea Andaluzia, pentru campania de culegere a măslinelor, au fost solicitaţi doar 10% din numărul obişnuit de imigranţi. Această măsură este un efect al şomajului, a cărui rată a crescut în provincie în luna iunie în sectorul construcţiilor, cu 60%. Astfel, muncitorii din acest sector "se vor refugia" în agricultura provinciei.
"Trei grupuri folclorice internaţionale, la al XXIX-lea festival muzical din Campo de Criptana", este titlul articolului de astăzi de la rubrica de cultură a ziarului digital "El siglo XXI". În zilele de 12 şi 13 iulie, în provincia Ciudad Real, localitatea Campo de Criptana, la Festivalul Internaţional de Folclor, vor participa trei grupuri de dans din România, Columbia şi India. România va fi reprezentată de grupul de dans "Dorul", din Piteşti, care va prezenta o selecţie de dansuri şi cântece populare din diferite zone ale ţării.
"Biblioteca municipală are o secţiune pentru imigranţi", informează "Diario de Cadiz". După realizarea unui sondaj premergător demarării proiectului, s-a stabilit că limbile vorbite de majoritatea imigranţilor din regiune sunt româna, araba şi poloneza. Pe baza acestor date, fondul de carte al bibliotecii s-a îmbogăţit cu mii de volume scrise în aceste limbi. A fost vizată în special literatura pentru copii, astfel încât aceştia să un uite limba ţării în care s-au născut.