Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"ETA vroia să omoare un judecător socialist, la fel cum a procedat cu Miguel Angel Blanco", titreză cotidianul naţional "El mundo". Şeful comandoului Vizcaya arestat recent, Arkaitz

"ETA vroia să omoare un judecător socialist, la fel cum a procedat cu Miguel Angel Blanco", titreză cotidianul naţional "El mundo". Şeful comandoului Vizcaya arestat recent, Arkaitz Gotkoetxea, a mărturisit agenţilor Gărzii Civile care l-au interogat că teroriştii primiseră ordinul de a-l sechestra pe Baltasar Garzon. Acesta urma să fie ucis după predarea unor prizonieri, membri ai grupării teroriste.

"Mai mult de 500.000 de familii au în şomaj toţi membrii care pot lucra" anunţă ziarul "ABC". În al doilea trimestru din anul 2008 au mai apelat la şomaj încă 207.400 persoane, ajungându-se la un total de 2.381.5000 de şomeri. Din acest motiv, numărul familiilor ai căror membri nu lucrează a crescut la 553.000.

"Un grup de sateliţi descifrează originea aurorei boreale", anunţă, pe prima pagină ziarul naţional "El Pais". În ciuda faptului că aurorele boreale sunt fenomene spectaculoase, nu exista, până în prezent, o explicaţie a formării acestora. O anumită teorie, confirmată de cei cinci sateliţi aşezaţi pe orbita Pământului, situează acest proces la 128.000 de kilometri depărtare de Terra. Fenomenul are loc în momentul în care se intersectează două linii de câmp magnetic, până la un punct critic, ceea ce determină ca energia magnetică să se transforme în energie cinetică şi căldură. Astfel, se eliberează energia care îi dă forţă plasmei, producându-se aurora boreală.

"Renault va concedia 5.000 de muncitori în Europa, dar nu în Spania", titrează jurnalul valencian "La Razon". Renault a anunţat ieri renunţarea la 5.000 de contracte de muncă ale persoanelor care lucreză în fabricile sale din Europa, printre care şi cea din România. În comunicatul de presă al trustului s-a subliniat faptul că acest lucru nu va impune închiderea vreunei fabrici din Spania.

"Numărul naţionalităţilor imigranţilor s-a dublat în ultimii opt ani", titrează cotidianul "Las Provincias". Conform unor date prezentate recent de Institutul Naţional de Statistică din Spania, în Comunitatea Valenciană se pot întâlni imigranţi proveniţi din 110 ţări diferite. România ocupă locul al doilea în top, datorită numărului mare de persoane care locuiesc în regiune, şi anume 127.750 de români. La începutul anului 2000, doar 3.000 de români erau luaţi în evidenţă la primării în Comunitatea Valenciană.

"Constructorii văd o posibilitate în vânzarea de locuinţe investitorilor străini", publică ziarul local din Castellon "El Periodico Mediterraneo". Preşedintele Asociaţiei Provinciale de Firme de Construcţii din Castellon, Domenech, a declarat că, pentru o stabilizare a economiei locale, trebuie să se ţină cont de proiectele pentru turişti, care trebuie să atragă, în primul rând, cumpărători străini.

"Zona Arctică ascunde 90 de miliarde de barile de petrol", anunţă cotidianul "ABC". Asaltul Polului Nord, pe care îl planifică ţările din această regiune, se datorează resurselor de gaz şi petrol la care pot accede mai uşor datorită dezgheţului. Dintr-un studiu al Institutului Geologic din SUA reiese că aproximativ 25% din rezervele de gaz şi petrol ale planetei se află sub gheaţă. "Înainte de a lua o decizie asupra exploatării petrolului, trebuie să protejăm fauna şi flora din regiune", a declarat Mark Myers, directorul Institutului Geologic american.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite