Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Criza economică trezeşte în Sevilla febra aurului", titrează în pagina de economie ziarul "ABC", ediţia de Sevilla. Un reportaj în care spanioli, români, marocani şi alte

"Criza economică trezeşte în Sevilla febra aurului", titrează în pagina de economie ziarul "ABC", ediţia de Sevilla. Un reportaj în care spanioli, români, marocani şi alte naţionalităţi care locuiesc în zonă, văzându-se afectaţi de criza economică prin care trece Spania, rămaşi fără un loc e muncă şi în imposibilitatea de plăti ipoteca, se văd nevoiţi să-şi vândă aurul pentru a putea supravieţui: "De la dinţi de aur, la ceasuri de mare valoare, totul se poate vinde pentru a face rost de câţiva euro în plus şi a plăti ipoteca sau împrumutul bancacar", scrie cotidianul.

"Regina din Montreal", din ziarul "Dia", un reportaj în care personajul principal este Nada Comăneci. Articolul este conceput ca o prezentare an cu an a carierei sportivei românce şi a felului în care aceasta a câşticat medaliile de aur la Montreal. Reportajul descrie toată perioada în care Nadia a participat la competiţiile sportive, dar şi cea de după retragerea ei din lumea sportului.

"O femeie a dat de mâncare celor trei români care i-au furat din fermă", informează ziarul "La Region". Românii au intrat în ferma femeii in localitatea Transmiras, Galicia, pentru a fura o cadă de baie şi trei bări de fier, cu scopul de a le vinde ulterior la fier vechi, în Portugalia. Femeia i-a surprins în flagrant şi i-a reţinut până la apariţia poliţiei. Odată arestaţi, ea le-a preparat cina, pe care le-a servit-o la sediul poliţiei din localitate: "Ei trebuie să ispăşească pedeapsa pentru că au furat, dar asta nu înseamnă că trebuie să sufere de foame", a declarat spanioloaica redactorilor ziarului.

"Rumi spune că cele 60 de zile prevăzute pentru reţinerea imigranţilor în vedera expulzării lor pot fi negociate", scrie "Gaceta", un articol în care ministrul pentru imigrare din Spania, Consuelo Rumi, explică nu doar faptul că un imigrant cu ordin de expulzare din Spania poate fi reţinut de către poliţie maximum 60 de zile până să fie expulzat, ci şi că mai sunt doar câteva luni până când Spania va trebui să decidă dacă va ridica moratoriul impus pentru bulgari şi români. Ministra spune că încă nu se ştie dacă începând cu 1 ianuarie 2009 românii vor avea libertatea de a obţine un loc de muncă sau nu, şi subliniază că acest lucru va fi influenţat de felul în care a evoluat din punct de vedere social situaţia străinilor de această naţionalitate care locuiesc în Spania. La ora actuală, românii sunt străinii cei mai numeroşi din Spania, 728.967 de persoane.

"40.000 de străini vor putea vota în alegerile locale din Ţara Bascilor", scrie "Diario Basco", în pagina de politică. Astfel, în alegerile din 2011, toţi străinii, inclusiv românii care locuiesc în Spania, vor putea influenţa prin votul lor alegerile locale din Spania. Această hotărâre a fost votată şi acceptată recent de parlamentul basc, urmând să fie acceptată în întreagă ţară.

"Sevilla va continua să aibe în 2025 o cotă de 3% de imigranţi", informează "Diario de Sevilla" în pagina de societate. Este vorba despre ultima statistică pe care a publicat-o Institutul din Sevilla. Conform datelor oferite în paginile ziarului spaniol, nu se prevede o schimbare prea mare în populaţia sevillană în următorii 17 ani, deşi, în ultima perioadă, numărul românilor a crescut cu 75%.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite