Revista presei spaniole, 25 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Aproximativ 850 de tineri spanioli au asistat la un atelier de interculturalitate", scrie, în pagina de actualitate locală ziarul "El Dia", din Ciudad Real. Publicaţia informează că

"Aproximativ 850 de tineri spanioli au asistat la un atelier de interculturalitate", scrie, în pagina de actualitate locală ziarul "El Dia", din Ciudad Real. Publicaţia informează că învăţăceii au participat, în decursul lunilor aprilie şi mai, la numeroase cursuri în care profesorii şi-au propus să le ofere mai multe informaţii legate de cultura şi civilizaţia diferitelor ţări de unde provin imigranţii din provincie. Iniţiativa a apărut datorită numărului mare de români şi marocani care trăiesc în Ciudad Real şi despre care autohtonii nu ştiu ce obiceiuri sau cultură au.

"La Bursa locurilor de muncă din Codinse participă 700 de imigranţi", informează publicaţia "El Adelantado", din Castilla y Leon. Astfel, dintre cele 1.000 de persoane care s-au înscris până la ora actuală la bursa locurilor de muncă din provincia Segovia (regiunea Codinse), 700 provin din alte ţări decât Spania. Majoritatea celor înscrişi provine din România. Marocanii, în special femeile, apelează la cursurile de alfabetizare organizate de Consiliul de Dezvoltare Regional.

"Românii au anunţăt că vor trimite o maşinărie pe lună, pentru a câştiga concursul Google Lunar X Prize", titrează ziarul electronic "FayerWayer". Singura asociaţie care a acceptat provocarea de a duce un robot, care să se deplaseze 500 de metri şi să facă fotografii pe Lună, a fost Asociaţia Aeronautică şi Cosmonautică din România (ARCA). Publicaţia anunţă că românii au promis că vor termina acest proiect în decurs de trei luni. "Aşa că, şi , să-şi pregătească portofelul pentru a număra cei 20 de milioane de dolari promişi celui care reuşeşte să ducă la bun sfârşit acest proiect", mai scrie autorul articolului.

"Irlandezii, pe locul al doilea în topul celor mai bogaţi din Europa", scria, în pagina de economie, ziarul "El Comercio". Acesta publică o statistică realizată de Comisia Europeană în lunile martie şi mai. Conform datelor oferite, pe primul loc în Europa, în ceea ce priveşte valoarea produsului intern brut, se află Luxemburgul, urmat de Irlanda, Spania ocupând locul 14, în faţa Italiei. Cea mai săracă ţără este în schimb, Bulgaria, cu un PIB de 38 de unităţi. Un amănunt pus în lumină în ziar este faptul că 65% din români au o părere foarte bună despre Uniunea Europeană, ceea ce îi clasează pe primul loc în topul celor mai optimişti europeni.

"Consiliul de Educaţie facilitează elevilor de naţionalitate română învăţărea limbii materne", titrează, în pagina de actualitate locală ziarul adresat în exclusivitate imigranţilor,"Exterior". Consilierul de educaţie din cadrul Guvernului Catalan, Ernest Malagall, şi ambasadoarea României în Spania, Maria Gligor, au semnat ieri un acord care prevede implementarea cursurilor de limba şi civilizaţia română în şcolile din Catalunya. Acestea vor fi susţinute de profesori români şi se vor organiza în afara orelor de curs. Participarea elevilor la aceste cursuri nu este obligatorie, în prezent fiind înscrişi aproximativ 180 de copii români. Astfel de cursuri sunt organizate şi pentru elevii proveniţi din alte ţări, cum ar fi China, Maroc, Portugalia sau Olanda. Anul trecut, 1.904 elevi străini au studiat, în afara orelor de curs, limba maternă.

"Hercersa cumpără o parcelă de teren în mijlocul Bucureştiului, pentru a construi un hotel", informează ziarul "LA Cronica", din Guadalajara. Conform informaţiilor oferite de această publicaţie, firma spaniolă Hercesa a achiziţionat 600 de metri pătraţi de teren în apropiere de Piaţa Unirii. Edificiul care se va construi va avea 12 etaje, şi o suprafaţă totală de 6.000 de metri pătraţi. Primele investiţii ale firmei spaniole în România au avut loc începând cu anul 2004, când întreprinzătorul a achiziţionat o clădire din apropiere de Cişmigiu, loc în care se va ridica sediul firmei în România. În prezent, constructorii spanioli au mai multe proiecte în fază de finisare, cum ar fi un cartier rezidenţial în Bucureşti şi Dâmboviţa. (Roxana Pall)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite