Reţetă spaniolă pentru a trece cu bine peste criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii iberici spun că soluţia pentru a face faţă recesiunii economice din această perioadă este să cheltuieşti inteligent. Agenţia pentru Protecţia Consumatorului din Spania a dat publicităţii un set de sfaturi care să ajute populaţia să treacă mai uşor peste criza economică.

Dacă se respectă pas cu pas aceste „instrucţiuni”, persoanele care au un venit lunar de 1.000 de euro pot economisi într-un an şi 5.000 de ­euro. Cumpărăturile pe stomacul gol sau spălatul rufelor cu apă caldă sunt două dintre obiceiurile pe care o persoană trebuie să le uite dacă vrea să micşoreze cheltuielile lunare.

Întocmirea unei liste de cumpărături, folosirea becurilor ecologice sau conducerea autoturismului cu viteză redusă sunt câteva idei pentru a economisi bani.

„Mi-am schimbat toate becurile“

Cum nu au de gând să se întoarcă acasă, mulţi români care au ales să înfrunte criza economică în Spania şi-au făcut şi ei un plan de bătaie. Pentru a reduce din cheltuieli şi pentru a economisi bani, fiecare s-a gândit să aplice diferite trucuri. Georgeta Istrate (42 de ani), din Castellon, spune: „Dacă în urmă cu un an făceam cumpărături din supermarket, acum îmi cumpăr legumele şi fructele din piaţă. Fac o listă doar cu produsele de care am nevoie şi cumpăr doar strictul necesar. Înainte cheltuiam aproximativ 80 de euro pe săptămână. Acum, toate cumpărăturile mă costă în jur de 50 de euro”.

Cea mai mare cheltuială pe care o are Alin Popa ( 38 de ani), din Benlloc, este curentul electric. „De obicei, pe timp de iarnă, caloriferele electrice din casă mergeau non-stop. În această iarnă au funcţionat doar pe timp de noapte şi la intensitate mică”, spune românul. De asemenea, Alin Popa şi-a schimbat toate becurile din casă cu unele ecologice. „Am luat această hotărâre în luna ianuarie, după ce am văzut factura de la electricitate, care era de 140 euro. După ce am făcut schimbările, în luna februarie am plătit doar 80 de euro la electricitate”, completează Alin.

„Sun mai rar acasă“

Pentru mulţi dintre români, criza economică a însemnat pierderea locului de muncă şi intrarea în şomaj. „Nu mai am bani cum aveam înainte, dar şi aşa încerc să mă ­descurc. Din comoditate, de obicei, sunam în ţară de pe telefonul mobil. Acum telefonez mai rar şi doar de la ­Internet-cafe. În felul acesta, dacă înainte cheltuiam cel puţin 10 euro pentru fiecare convorbire telefonică de aproximativ 20 de minute, acum plătesc în jur de cinci euro şi sun doar o dată pe săptămână”, spune Mariana Gheorghe (52 de ani), din Benicassim.

Trei trucuri anticriză

image

Consumul de electricitate: Spălarea rufelor cu apă rece, decongelarea periodică a frigiderului sau utilizarea cuptorului cu microunde, deoarece acesta din urmă consumă cu 70% mai puţin decât cuptorul electric.

Cumpărăturile: Nu mergeţi la cumpărături dacă aţi suferit o depresie, dacă sunteţi nervoşi, euforici sau dacă nu aţi mâncat cel puţin o gustare în prealabil. De asemenea, copiii trebuie lăsaţi acasă.

Consumul de combustibil: Nu călcaţi pedala de acceleraţie! Maşina mai veche de cinci ani trebuie să dispară! Şoferii trebuie să se urce la volan calmi, să nu abuzeze de pedala de acceleraţie şi să-şi verifice des presiunea din roţi. Acestea influenţează consumul de benzină.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite