Repatrierea unui mort, o mică avere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele cadavre rămân luni în şir la morgile spitalelor din Peninsulă
Unele cadavre rămân luni în şir la morgile spitalelor din Peninsulă

Aproape 7.000 de euro costă aducerea în ţară a unui cadavru, bani pe care, de obicei, familiile decedaţilor nu îi au, aşa că apelează la mila publică. Rudele lui Radu Bogdan Hrişcu (21 de ani) şi ale lui Mircea Dumbravă (27 de ani), morţi într-un accident rutier, nu au bani să-i înmormânteze în ţară.

Familiile celor doi români decedaţi marţi, după ce maşina cu care se întorceau de la muncă s-a izbit de un autobuz şcolar, au sosit ieri în Spania şi încearcă să găsească soluţii pentru repatrierea corpurilor neînsufleţite.

Laurenţiu Dumbravă, fratele lui Mircea, a fost chemat pentru a face identificarea oficială a uneia dintre victimele accidentului. La fel ca familia Hrişcu, Laurenţiu caută acum bani pentru a-şi duce fratele mort în România.

„Ne va costa în jur de 7.000-8.000 de euro. Probabil vom folosi banii economisiţi de el. Tot ce a strâns Mircea în cinci ani, de când era în Spania, vom cheltui într-o zi, ca să-l îngropăm", a explicat, cu lacrimi în ochi, Laurenţiu, citat de cotidianul „La Voz de Galicia". 

Tatăl lui Bogdan Hrişcu a venit pentru prima oară în Spania, deşi şi-ar fi dorit să viziteze Peninsula Iberică în cu totul altfel de împrejurări. „Era unicul meu copil. De ce a trebuit să i se întâmple tocmai lui asta? Am venit să-l iau acasă, deşi habar nu am cum o să fac asta", se întreba, plin de durere, bărbatul.

La sugestia unei asociaţii de români din Galicia, cele două familii ar putea apela la un avocat pentru a solicita achitarea costurilor repatrierii din asigurarea pe care o avea şoferul autobuzului. Pentru aceasta însă, este nevoie mai întâi să se stabilească circumstanţele în care a avut loc accidentul. Momentan, cele două familii nu ştiu exact cât va costa repatrierea şi de unde vor obţine banii necesari.

Nu-şi fac asigurări

Deşi compatrioţii noştri din Spania pot încheia asigurări ieftine care să acopere costurile repatrierii în caz de deces, foarte puţini dintre aceştia se gândesc la această posibilitate.

În aceste condiţii, aproape de fiecare dată când se produce un eveniment nefericit soldat cu decesul unui român, familiile şi rudele acestora din ţară se trezesc în situaţia de a nu avea banii necesari, în jur de 7.000 de euro, pentru repatriere. Din această sumă, în jur de 2.500 de euro costă numai transportul sicriului până la Bucureşti. Au existat cazuri în care cadavrele unor români au rămas şi mai bine de o lună de zile depozitate în morgi din Spania înainte de a putea fi trimise în ţară.

Cadavrul, pasager în avion

Sumele destul de mari solicitate de companiile aeriene pentru transportul unui coşciug sigilat şi etanşeizat, aşa cum se întâmplă în caz de repatriere decedati, le-au determinat recent pe două femei din Marea Britanie să recurgă la un gest disperat. Cele două au încercat să urce, într-un scaun cu rotile, cadavrul lui Curt Willi Jarant (91 de ani) la bordul unei curse Liverpool - Berlin. Cele două femei i-au pus decedatului o pereche de ochelari de soare şi susţineau că acesta „doar doarme".

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite