Regimul Berlusconi, taxat de ţiganii din Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 de spanioli au participat la un marş de protest pentru susţinerea ţiganilor români din Italia, însă din partea românească au venit doar doi reprezentanţi. Ţiganii spanioli au

300 de spanioli au participat la un marş de protest pentru susţinerea ţiganilor români din Italia, însă din partea românească au venit doar doi reprezentanţi.

Ţiganii spanioli au luat ieri atitudine faţă de atentatele îndreptate împotriva ţiganilor români din Italia, printr-un marş de protest intitulat "Contra rasismului, contra indiferenţei". Aproximativ 300 de persoane din comunităţile autonome Madrid, Catalunya, Extremadura, Galicia şi Ţara Bascilor au defilat pe traseul Glorieta de Ruben Darío - Calle de Padilla.

Scopul declarat a fost acela de "a face publică gravitatea atentatelor din Italia şi de a apela la solidaritatea cetăţenilor în faţa violenţei oarbe a rasiştilor", după cum a afirmat Nicanor Suarez Lozano, preşedintele organizaţiei Platforma Democrată de Respectare a Drepturilor Omului.

Înarmaţi cu pancarte, ţiganii spanioli au criticat regimul premierului italian Silvio Berlusconi. Ei au cerut respectarea drepturilor omului şi a democraţiei, cât şi încetarea oricărei forme de rasism şi xenofobie. "Nu, rasismului!", au strigat ei încă de la început.

Au continuat apoi cu: "Există doar o rasă: rasa umană" şi "Drepturi umane pentru ţigani". Chiar dacă numele lui Silvio Berlusconi nu a fost pronunţat deloc, activitatea acestuia a fost condamnată de spanioli printr-o pancartă pe care scria "Berlusconi, la fel ca Mussolini".

"Italienii au o mentalitate fascistă"

Prezenţa ţiganilor români la acest marş a fost aproape inexistentă. Doar reprezentanţii a două organizaţii au fost de faţă.

Daniela Radu, secretar general al Asociaţiei Rrom-Madrid şi purtător de cuvânt în FEDROM pe probleme de minorităţi etnice şi trafic de persoane, a afirmat că în Spania ţiganii nu se confruntă cu problemele celor din Italia.

"Sper ca prin acest manifest italienii să nu-şi mai bată joc nici de noi, ţiganii, dar nici de oricare alt român sau de oricare alt om. Ei uită de drepturile pe care le avem ca cetăţeni europeni. Uită de drepturile pe care le avem ca cetăţeni ai acestei planete şi trebuie să le aducem aminte. Faţă de Italia, aici în Spania este altfel. Lumea este mai primitoare. Problemele din Italia sunt din cauza mentalităţii italienilor. Mulţi au o mentalitate fascistă."

Li se cere perfecţiunea

Celălalt ţigan român prezent s-a recomandat Dorin şi a afirmat că este reprezentant al asociaţiei "Iniciativa Gitana", cu sediul în Bilbao. El crede că în Spania se face o corectă diferenţiere între ţiganii cinstiţi şi cei necinstiţi.

"Spaniolii ştiu să facă diferenţa între cei buni şi cei răi. În Italia nu este aşa. Italienii au altă mentalitate: îi amestecă pe toţi în aceeaşi oală. Peste tot în lume se fac crime, însă ei vorbesc doar de cele făcute de ţiganii români. Noi trebuie să fim cu toţii perfecţi, 24 de ore din 24. Iar asta este imposibil".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite