Regii Magi, al doilea "Crăciun" al românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform tradiţiei locale, cei 85.000 de copii români din Spania aşteaptă cu nerăbdare cadourile cerute celor trei Regi Sărbătorile de Crăciun din Spania se încheie mâine, după

Conform tradiţiei locale, cei 85.000 de copii români din Spania aşteaptă cu nerăbdare cadourile cerute celor trei Regi

Sărbătorile de Crăciun din Spania se încheie mâine, după vizita specială a Regilor Magi. Veniţi tocmai din Orient, întâmpinaţi de fiecare primar, ei aduc daruri pentru cei mici. Tradiţia rememorează momentul în care cei trei au oferit aur, smirnă şi tămâie pruncului Iisus.

Defilarea Regilor Magi este una dintre cele mai somptuoase tradiţii spaniole. Personaje mitice refac drumul parcurs de regi până la Bethleem. Este o noapte magică, plină de emoţii pentru copii, de credinţă şi speranţă pentru cei mari.

Cu două zile înainte de sosirea Majestăţilor Sale, mesagerii acestora sunt prezenţi în toate primăriile spaniole. Misiunea lor este să adune scrisorile celor mici, care le cer cadouri Regilor.

Tradiţia spune că în noaptea de 5 ianuarie copiii trebuie să pună în balcoanele caselor mâncare pentru Regi şi o găleată cu apă pentru cămilele acestora. Gaspar, Melchor şi Baltazar sunt aşteptaţi de mulţimi, în frunte cu edilii oraşelor; primarii le înmânează cheile magice ce "deschid" porţile caselor în care locuiesc copiii.

15 tone de caramele, pe străzile Barcelonei

În Barcelona, alaiul format din 1.037 de persoane va defila azi în trăsuri ghidate de o stea cu 25.000 de becuri. De asemenea, s-au pregătit 15 tone de caramele care se vor împrăştia din trăsuri pe străzile oraşului. La Madrid, laitmotivul paradei este "cerul", simbol al purităţii şi "harta" care a condus magii către Bethleem.

La defilare participă 35 de caleşti şi 3.000 de animatori. În Caceres, regiunea Extramadura, alaiul include anul acesta o trăsură pentru imigranţi, simbol al integrării nou-veniţilor.

Românii din toate zonele Spaniei participă la sărbătoare. Cornel Dumitru, 40 de ani, din Moreni, locuieşte în Castellon. "Am doi copii, de 9, respectiv de 3 ani. Tradiţia Magilor este interesantă, am participat an de an la defilare. Bucuria copiilor este fantastică, iar fiecare are un rege preferat." Conform statisticilor, anul acesta, 85.000 de copii români aşteaptă cu nerăbdare cadourile cerute.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite