Recuperatorii în frac, spaima datornicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele specializate în colectarea de datorii au tot mai mulţi clienţi români. Una dintre cele mai cunoscute astfel de societăţi din Spania, „El cobrador del frac”, a găsit o metodă inedită de lucru - să-i facă de râs pe rău-platnici

Profesia de recuperator de datorii este printre puţinele din Spania care prosperă în criza economică. „El cobrador del frac” (Recuperatorul în frac) este cea mai cunoscută companie de acest tip, având filiale în marile oraşe din Spania, din Franţa şi din Portugalia.

Persoanele fizice şi societăţile comerciale care au de încasat datorii contactează telefonic compania de recuperări. Ei explică telefonistelor care este problema şi lasă datele de contact. Potenţialii clienţi sunt vizitaţi de personalul departamentului comercial, care verifică amănunţit documentele ce fac dovada datoriei.

„El cobrador del frac” semnează cu clienţii un contract de cesiune sau de vânzare a datoriei, obţinând astfel un procentaj din suma care trebuie recuperată. Valoarea procentului diferă în funcţie de valoarea sumelor încasate de la datornici. Actele care demonstrează datoria sunt apoi prezentate şi analizate de către avocaţii şi juriştii firmei şi sunt acceptate numai acele cazuri în care, legal, se poate dovedi că datoriile sunt reale, iar debitorul este solvabil.

“Nu facem faţă cererilor”

Comparativ cu anul trecut, numărul de persoane care apelează la serviciile firmei de recuperatori ”El cobrador del frac” a crescut  cu 60% în Catalunya şi cu 40% în comunitatea Madridului. „Nu putem face faţă cererilor pe care le avem.

Anul trecut aveam 40 de angajaţi în Madrid, iar anul acesta avem 75 şi trebuie să mai contractăm cel puţin zece”, a declarat Juan Carlos Granda, directorul comercial al filialei Madrid. Şi numărul clienţilor români a crescut în ultimele luni, filiala din Madrid având în prezent mai mult de o sută de clienţi români.

„Majoritatea celor cu care semnăm contracte sunt patroni de firme de construcţii care nu şi-au primit plata lucrărilor de luni de zile. În general, patronii români sunt disperaţi, pentru că nu mai au cu ce să îşi plătească angajaţii şi impozitele către stat.

Preferă să încaseze cel puţin o parte din datorii şi să-şi poată acoperi măcar salariile muncitorilor. De asemenea, în Madrid, urmărim în prezent 57 de rău-platnici români”, a precizat Juan Carlos Granda. 

Urmăriţi pas cu pas

Iniţial, datornicilor li se trimit faxuri şi scrisori în care sunt somaţi să plătească. În cazul în care datoriile nu se achită în timpul stabilit, angajaţii firmei se îmbracă în frac şi vizitează datornicii. Dacă aceştia refuză să plătească în continuare, recuperatorii devin umbra acestora, îi însoţesc peste tot şi le lipesc afişe la locul de muncă şi acasă, pe care scrie: Aici locuieşte (lucrează) un datornic.

„Angajaţii noştri îi urmăresc acasă, la serviciu, în restaurante, la întâlniri de afaceri sau cu prietenii. Le cer pe un ton amabil să îşi plătească datoriile. Cei mai mulţi nu pot rezista presiunii şi până la urmă achită debitele”, a declarat Juan Carlos Granda, directorul comercial al filialei din Madrid.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite