Recalificarea, o soluţie pentru şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela lucrează patru ore pe zi ca portar şi primeşte un salariu de 600 de euro lunar
Daniela lucrează patru ore pe zi ca portar şi primeşte un salariu de 600 de euro lunar

Daniela Brezean a reuşit să-şi găsească un job după ce s-a înscris la un institut de ocupare a forţei de muncă. În prezent, în majoritatea comunităţilor spaniole este greu să mai găseşti un loc liber la cursurile organizate de Institutul Naţional pentru Muncă (INEM).

Autorităţile spaniole au cheltuit, numai anul trecut, milioane de euro în fiecare comunitate autonomă pentru a oferi persoanelor rămase fără un loc de muncă posibilitatea de a urma, gratuit, cursuri de reconversie profesională.

Citiţi şi:

Cu banii din Spania, faliment în România

„Mi-a oferit 75.000 de euro ca să preiau o firmă cu datorii la fisc”

„Am fost şomeră, dar hobby-ul meu m-a salvat”

Şomer în străinătate, afacerist în România

Cătălin Iliescu: "Am şapte diplome de recalificare profesională“

Chiar dacă rata angajărilor în rândul absolvenţilor acestor cursuri este destul de mică, mulţi dintre cursanţi se bucură că, pe viitor, vor avea mai multe şanse de a găsi un loc de muncă după ce au mai învăţat o meserie. Pe lângă aceste cursuri, centrele INEM oferă şomerilor consultanţă pentru găsirea unui nou post.

Unul dintre exemplele fericite de găsire a unui loc de muncă de către un absolvent al acestor cursuri este cel al româncei Daniela Brezean (47 de ani), originară din Ploieşti, stabilită la Zaragoza. Pentru ea, cursurile gratuite de la INEM au însemnat o şansă nesperată.

Şi-a pierdut serviciul

Daniela a lucrat în România, ca îngrijitoare la o şcoală generală din Ploieşti şi, spune ea, mai în glumă, mai în serios, a resimţit criza financiară cu mult înainte să fie declarată oficial la nivel mondial. Mamă a două fete, pe care a fost nevoită să le crească singură, Daniela s-a decis să plece să-şi caute de lucru oriunde în Europa pentru a le oferi fiicelor sale o viaţă mai bună.

„Am venit în Spania, la Zaragoza, cu trei ani în urmă şi am avut noroc să găsesc repede un loc de muncă, la bucătăria unui hotel", povesteşte Daniela. Norocul său nu a durat însă prea mult. Clădirea care găzduia hotelul a fost declarată monument istoric de către autorităţi şi preluată de primărie. Proprietarii au fost despăgubiţi, iar angajaţii trimişi în şomaj, în condiţiile în care autorităţile au decis să dea o altă destinaţie clădirii. După doar câteva luni petrecute în Spania, românca s-a trezit şomeră, fără nicio speranţă de angajare.

Din bucătar, portar de bloc

„Centrul INEM pentru recalificarea şi ocuparea forţei de muncă, la care am depus cerere, m-a salvat. Ştiam că ei se ocupă să găsească locuri de muncă, dar nu credeam că o să se şi intereseze pentru mine. Mare mi-a fost surpriza când am fost contactată telefonic pentru un post de portar la o asociaţie de proprietari din centrul oraşului. Propunerea a venit într-un moment în care mă gândeam că o să colind toată Spania până găsesc de lucru, numai să nu fiu nevoită să mă întorc în România", spune Daniela Brezean.

Lucrează cu jumătate de normă

Românca lucrează cu jumătate de normă, patru ore pe zi, şi primeşte un salariu de 600 de euro. Asociaţia de locatari la care este portar este compusă din 40 de proprietari de apartamente. Printre altele, ea se ocupă de curăţenie şi are grijă de buna funcţionare a utilităţilor.

Pentru a putea fi angajată, locatarii au semnat un document prin care declarau că sunt de acord să o primească. „Centrul INEM m-a recomandat locatarilor după ce cei de acolo au cerut referinţe foştilor patroni de la hotel. Pentru mine înseamnă foarte mult faptul că au avut încredere în mine şi recomandarea cred că a cântărit foarte mult în decizia lor", adaugă Daniela.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite