Războiul mimilor pe Bulevardul Rambla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorii se simt ameninţaţi de comportamentul unor compatrioţi Artiştii din Barcelona sunt nemulţumiţi de românii care exploatează falşi mimi, cărora le închiriază locul în schimbul

Actorii se simt ameninţaţi de comportamentul unor compatrioţi

Artiştii din Barcelona sunt nemulţumiţi de românii care exploatează falşi mimi, cărora le închiriază locul în schimbul a jumătate din câştig.

Bulevardul Rambla din Barcelona este vizitat anual de milioane de turişti. Între Plaza Catalunya şi portul din Barcelona, bulevardul oferă vizitatorilor imaginea oraşului din secolul trecut. Este locul ideal pentru ca artiştii mimi să-şi desfăşoare activitatea.

Primăria Barcelonei a alocat un număr determinat de locuri pe care aceştia le pot folosi.

Vad bun în schimbul comisionului

Unul dintre cele mai căutate locuri este zona "Liceu", unde un grup de români încearcă să facă legea.
Problemele încep în zori, la ora şase, când "afaceriştii" ocupă locurile cele mai rentabile. Legea catalană cu privire la artiştii străzii stabileşte exact care sunt locurile în care se poate sta, iar artiştii trebuie să-şi confecţioneze singuri costumele. Însă pe stradă realitatea e alta.

Românii sunt acuzaţi de către profesionişti de exploatarea unor falşi mimi, cărora le închiriază costumele şi percep comision din veniturile acestora, în general 50% din ce au produs. Într-o zi de vară, se pot scoate peste 100 de euro. "Aduc dimineaţa fete, le machiază, apoi toată ziua roiesc în jurul lor să vadă câţi bani au făcut. Nu le scapă din ochi", au observat vânzătorii de pe Rambla.

Intimidaţi de români, ceilalţi mimi rămân doar cu locurile pe care nu le vor "afaceriştii". În opinia veteranilor, "aceştia nu ştiu să aprecieze arta din meseria noastră. E foarte greu să stăm 12 ore în soare. Ca să mă lupt pentru un loc pe Rambla, este epuizant", explică "Piratul".

Până acum, nicio plângere oficială

"Sunt uşor de recunoscut falşii mimi. Metodele lor îmi amintesc de mafia cerşetorilor", spune "Biciclistul", un român cu vechime în meseria de pe Rambla.

"Ceea ce fac ei nu e artă, este o metodă mascată de a cerşi. E degradant pentru noi şi, în plus, ne îndepărtează clienţii", spune "Îngerul", un argentinian care de patru veri îşi câştigă traiul pe Rambla. Deşi sunt nemulţumiţi, artiştii nu au avut curajul să denunţe la poliţie. "Nu am avut plângeri de la artişti sau semnale de încălcare a normativelor primăriei", au declarat surse din cadrul Departamentului de urbanism din Primăria
Barcelonei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite