Profesori pentru propriii copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O româncă promovează în Spania şcoala la domiciliu. Metoda este acceptată, însă părinţii pot fi denunţaţi şi acuzaţi de abandon şcolar în cazul în care elevii nu sunt bine pregătiţi.

Sistemul de învăţământ din Spania n-a convins-o pe Sorina Oprea să-şi dea copiii la şcoală. Mama a dorit să-i înveţe ea pe copii materiile obligatorii în limba română.

Pentru unii copii, la şcoală înseamnă acasă, mama este şi învăţătoare, iar colegii de bancă sunt fraţii. Acesta este cazul lui Radu, în vârstă de 11 ani, şi al Adinei, de 13 ani, din Valladolid, copiii Sorinei Oprea.

Deşi se află în Spania de 19 ani şi este căsătorită cu un spaniol, Sorina a decis să-şi educe copiii chiar ea, pentru că la şcoală nu pot învăţa în limba română materii precum geografia, istoria sau biologia.

“Am întâlnit cazuri de copii români plecaţi cu părinţii peste hotare, care regretă că nu au avut ocazia să înveţe româneşte”, spune Sorina.

Homeschooling sau învăţământul acasă este o nouă metodă de predare a materiilor şcolare, diferită faţă de sistemul educativ clasic pe care-l are fiecare ţară în parte. Copiii nu merg la şcoală, ci învaţă la domiciliu cu ajutorul părinţilor şi al unor tutori.

Copiii au mai multtimp liber

“Multă lume are o impresie greşită despre această metodă. Cred că cei mici nu sunt sociabili şi nu se relaţionează cu ceilalţi. Nu este adevărat, iar în plus, copiii mei au mai mult timp liber decât restul copiilor de vârsta lor”, explică Sorina, mama şi învăţătoarea propriilor copii.

Controlaţi de Serviciile Sociale

În Spania, această metodă nu este ilegală, însă Serviciile Sociale pot acuza familiile de abandon şcolar. “În astfel de cazuri, o comisie verifică nivelul de cunoştinţe dobândite şi gradul de responsabilitate de care dau dovadă părinţii.

 Dacă totul merge bine, părinţii nu sunt sancţionaţi”, explică Sorina. Acasă, orele se desfăşoară în trei limbi: spaniolă, română şi engleză.

“Am achiziţionat şi caiete speciale din România, după care lucrăm zilnic. Matematica este obligatorie, iar la restul materiilor, cum ar fi geografia, istoria sau biologia, ne axăm pe proiecte şi vizionarea de filme documentare”, detaliază Sorina.

Fără orar

Sistemul de predare este adaptat la nevoile fiecărui copil în parte, nu poate fi comparat sau raportat la sistemul şcolar standard. “Dacă într-un film apare Iranul, mergem la atlas şi învăţăm despre ţara respectivă. Nu avem un orar strict. Oricând putem învăţa din orice”, dezvăluie mama.

A înfiinţat o asociaţie

Sorina Oprea a înfiinţat Asociaţia Pro-învăţământ la Domiciliu, prin care luptă pentru legalizarea dreptului fiecărei familii de a decide cum şi unde doreşte să fie educaţi propriii copii. În prezent, sunt înscrise în asociaţie 220 de familii, însă se preconizează că numărul total al copiilor educaţi acasă poate ajunge la 2.000.

“La început, majoritatea prietenilor considerau metoda mea ciudată. După ce mi-au cunoscut copiii şi au văzut rezultatele, li se pare o idee excelentă”. În Spania există o singură şcoală la distanţă destinată copiilor ai căror părinţi călătoresc mult (copii de diplomaţi, sportivi etc.), dar nu admite elevii care au renunţat la sistemul de învăţământ tradiţional.

 Copiii care au fost educaţi în familie nu se pot înscrie la o universitate spaniolă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite