Principele Radu de România: "Instinctul i-a condus pe români în Spania, instinctul îi va aduce acasă"
0Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, aflat la finalul unei vizite oficiale în Regatul Spaniol, s-a întâlnit cu reporterii "Adevărul" la Castellon de la Plana. În interviul
Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, aflat la finalul unei vizite oficiale în Regatul Spaniol, s-a întâlnit cu reporterii "Adevărul" la Castellon de la Plana. În interviul acordat în exclusivitate, am vorbit despre despre obiectivele şi realizările deplasării sale în Spania.
Ce puteţi spune despre proiectul în care sunteţi implicat în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României?
Biroul Reprezentantului Special al Guvernului României şi-a început activitatea în septembrie 2002, întâi în ţară, apoi s-a extins la nivel extern. Are în derulare un program amplu, care cuprinde două proiecte majore: "Oraşele României", pe plan intern, şi Iniţiativa "Europa Regiunilor", pe plan extern.
Ne bucurăm de susţinerea guvernului României, care alocă anual 450.000 de lei pentru derularea proiectelor. Din această sumă sunt plătite salariile celor care lucrează în birou, eu şi cei patru colaboratori, dar şi deplasările în teritoriu.
În acelaşi timp , există o implicare activă şi a altor ministere, de exemplu Ministerul de Externe, care facilitează vizitele oficiale în afara ţării, Ministerul de Interne sau cel al Apărării.
În Spania, am vizitat oraşele Zaragoza, Valencia, Alicante, Gandia şi Castellon de la Plana, cu scopul de a contacta cele patru repere fundamentale pentru activitatea pe care o desfăşor: administraţia locală, mediul de afaceri local, universităţile şi instituţiile care asigură legătura cu comunitatea românilor -biserica şi mass media locală.
Există posibilitatea reală de conectare a fiecăreia dintre instituţiile de aici cu instituţia similară locală din România. Astfel, printr-un singur proiect, o singură accesare de fonduri europene şi un singur plan de fezabilitate, câştigul va fi pentru ambele ţări.
Cu ce realizări vă întoarceţi în România? S-a discutat despre vreun proiect concret?
Da. Am vorbit cu primarul oraşului Gandia, Jose Manuel Orengo Pastor, din provincia Alicante, despre un proiect comun Spania-România-Bulgaria, oraşele vizate fiind Gandia, Focşani şi Plevna. Acest proiect este legat de construcţia unor complexe cu o structură identică în toate cele trei oraşe şi de susţinerea deplasării pe bicicletă a cetăţenilor. Imediat ce vom avea în România o lege locală în acest sens, putem iniţia demersurile.
Am avut o întrevedere cu preşedintele Camerei de Comerţ din Valencia, Arturo Virosque Ruiz, şi am discutat despre cele două reuniuni care se vor desfăşura în România, una în luna iulie, pentru sectorul transporturi, şi a doua, în decembrie, la nivel multisectorial. Tot în Valencia, la sediul Autorităţii Portuare, am dezbătut, împreună cu preşedintele acestei instituţii, Rafael Aznar, posibilitatea iniţierii unui proiect integrat pentru cinci-şase porturi, din tot atâtea ţări.
Portul din Valencia are un potenţial extraordinar, care poate folosi nu doar portului Constanţa, cu care este deja în parteneriat, ci, în special, porturilor mici, fluviale, de pe malul Dunării: Calafat, Corabia, Giurgiu, Călăraşi. Vreau sa precizez că mai importantă decât stabilirea unor relaţii comerciale între cele două ţări este dezvoltarea infrastructurii în România, utilizând cunoştinţele şi experienţa Spaniei.
Ce probleme v-au semnalat reprezentanţii românilor în timpul întâlnirilor pe care le-aţi avut cu aceştia?
În general, au ridicat probleme care ţin strict de chestiuni administrative şi de prezenţa lor în teritoriu, care sunt de competenţa consulatului şi a ambasadei. La acestea le-au răspuns Maria Ligor, ambasadorul României la Madrid, sau Liviu Popa, consulul României la Castellon.
Doleanţele care ţin de atitudinea guvernului de la Bucureşti le voi transmite mai departe. M-a impresionat intervenţia responsabilului de cultură al unei asociaţii din Valencia.
Acesta m-a rugat să încerc să influenţez lucrurile într-o direcţie în care faptul că românii din Spania au două patrii să constituie un avantaj, nu un dezavantaj, prin abandonarea lor între cele două lumi, pentru că emigranţii din Spania reprezintă o resursă importantă pentru ambele ţări.
În cadrul programului "Europa Regiunilor", veţi vizita şi Italia? Credeţi că este posibil ca situaţia de acolo să se repete în Spania ?
Voi vizita şi Italia, însă nu voi merge acum, în aceste condiţii, pentru ca s-ar putea interpreta politic, iar mesajul meu nu ar ajunge la destinaţie.
Pentru moment, această chestiune legată de prezenţa românilor în Italia este un subiect exclusiv de competenţa segmentului politic românesc. Dacă România vrea să trimită un mesaj politic, are multiple căi să o facă.
Nu am avut deloc impresia ca s-ar putea repeta lucrurile în Spania, nici nu s-a deschis această discuţie, iar cât timp problema este atât de acută, îmbracă un caracter mult prea politic pentru ca reprezentanţii Casei Regale să se pronunţe în acest moment.
Românii din Spania intenţionează să se întoarcă acasă?
Niciunul dintre cei cu care am discutat nu mi-a spus în mod direct acest lucru. Mai degrabă păreau preocupaţi despre cum să facă astfel încât copiii lor să înveţe limba română şi să aibă un confort social. Preoţii vor să construiască biserici.
Ştiu că reprezentanţii guvernului român le-au comunicat că sunt aşteptaţi în România. Presupun că întoarcerea este inevitabilă la un moment dat, când salarizarea şi nivelul de trai din ţară se vor schimba. Instinctul i-a condus pe români în Spania, instinctul îi va aduce acasă.
Cum sunt priviţi românii din teritoriul iberic de către autorităţile spaniole?
În general, autorităţile sunt mulţumite şi au o atitudine politicoasă. Este adevărat ca reprezentantul politic şi administrativ are drept criterii de analiză nivelul de integrare, fenomenul infracţionalităţii, lipsa locuinţelor şi a locurilor de muncă, însă acestea sunt probleme cu care se confruntă şi primarul celui mai mic oraş din România.
Mi-au spus că sunt perfect de acord cu intensificarea cooperării economice, educaţionale şi culturale dintre Spania şi România, însă parteneriatul economic nu trebuie să fie strâns legat de prezenţa românilor în teritoriu. Au înţeles că relaţiile economice dintre cele două ţări sunt bilateral avantajoase şi pot fi de durată.