Principe român, pictor şi aventurier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stabilit în Spania, Sergio Ferrero a devenit celebru prin stilul său de viaţă extravagant. Ferrero a moştenit titlul nobiliar de la bunicul din partea mamei, Gabriel Mureşanu, înnobilat de regele Carol al II-lea.

Sergio Ferrero di Mureşanu s-a născut pe 30 iulie 1942 în Bucureşti, tatăl său fiind italian, iar mama româncă, şi a părăsit România la doar câteva luni după naştere.

Mama sa, Viorica Mureşanu, era fiica generalului Gabriel Mureşanu, un apropiat al regelui Carol al II-lea, de la care a şi primit titlul nobiliar de principe. Tatăl său, născut şi crescut în Bucureşti, era fiul viceregelui Albaniei, Principele Ferrero.

„Părinţii mei s-au cunoscut la o piscină din Bucureşti, unde tata, care nu ştia să înoate, a sărit de pe o trambulină de la trei metri înălţime, deoarece mama, după ce a făcut o săritură perfectă, a comentat că băieţii sunt nişte fricoşi. Cu acea ocazie, tata şi-a spart un timpan”, povesteşte amuzat Ferrero.

În familie se vorbea româna

Familia sa a părăsit România pentru a se stabili în Italia, când Sergio avea două luni, iar sora lui Giovanna, aproape trei ani.

„Părinţii mei vorbeau întotdeauna româneşte, iar eu îi ascultam. Îmi spuneau istorii despre «micul Paris», despre persoanele minunate care i-au înconjurat până s-au mutat la Roma şi despre minunăţiile ţării”. Ferrero recunoaşte că vorbeşte foarte puţin limba română, chiar dacă părinţii lui au vorbit-o toată viaţa. În prezent, Ferrero locuieşte în Ibiza, împreună cu fiul său Renato, de patru ani, şi cu logodnica sa.

Artist şi sportiv împătimit

Chiar dacă a pictat şi a desenat de la o vârstă fragedă, abia în anul 1973 Ferrero a organizat prima sa expoziţie, care a avut un succes enorm. Picturile sale s-au vândut foarte bine, bărbatul fiind deja cunoscut în Europa pentru numeroasele sale aventuri cu femei celebre.

Datorită faptului că arta sa devenea din ce în ce mai apreciată şi căutată, Sergio a organizat expoziţii în Roma, Paris, Milano, Bologna. De-a lungul timpului a primit scrisori de la numeroase personalităţi, care îl felicitau pentru operele sale. Ferrero este cunoscut şi ca scriitor datorită celor două cărţi pe care le-a scris, „Il rumore del sole” şi „Le carezze della vita”, iar în următoarele luni va publica o nouă carte, în limba spaniolă.

A lăsat arta pentru sport

După ce a câştigat numeroase premii pentru pictură, hotărăşte să se dedice sporturilor extreme şi câştigă, de cinci ori, Campionatele de Windsurf pentru Seniori din Italia. În anul 1982 traversează Oceanul Atlantic pe o placă de windsurf, în 24 de zile, şi reuşeşte să-şi înscrie numele în Cartea Recordurilor.

În anii ´80 devine atlet profesionist şi inventează cuadriatlonul, organizând Campionatul Mondial de Cuadriatlon în Ibiza. La vârsta de 60 de ani începe să practice kitesurf, ajungând să fie unul dintre cei mai buni kiteri din lume. Sergio Ferrero a fondat, în 1973, în Roma, un centru cultural european.

Acesta  devenind în scurt timp locul preferat al artiştilor vremii. Poetul Giuseppe Ungaretti, scriitoarea Milena Milani, cântăreţul Frank Sinatra, actriţele Sofia Loren, Liz Taylor, Jane Fonda şi Ursula Andres, actorul Marcello Mastroianni şi pictorii Doina Bumbea, Emilio Perina, toţi au trecut pragul instituţiei fondate de Ferrero.

„Pe Frank Sinatra mi l-a prezentat Brigitte Bardot la o cină în Saint Tropez şi ne-am împrietenit imediat. Eu i-am spus că scriam o carte despre aventurile mele şi l-am întrebat dacă vrea să scrie prologul.

Atunci a scos un stilou şi a scris pe un şerveţel câteva fraze despre mine, prologul cărţii mele. Mi-a prezentat apoi câţiva prieteni, pe preşedintele american Richard Nixon şi pe secretarul de stat, Henry Kissinger, care mi-au cumpărat tablouri pentru reşedinţele lor”, afirmă Ferrero.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite