Ploile i-au lăsat fără case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Precipitaţiile abundente care au căzut la începutul săptămânii au lăsat mai mulţi conaţionali fără locuinţe.

În urma intemperiilor, o femeie spaniolă şi-a pierdut viaţa, iar alte câteva persoane au reuşit să se salveze în ultima clipă.

Inundaţiile care s-au abătut în această săptămână asupra localităţii Coslada (n.r. - lângă Madrid) au lăsat în urmă pagube imense: case distruse, mobilă şi electrocasnice luate de apă, documente pierdute sau maşini avariate. Acesta este bilanţul tragic al furiei apelor care a curmat viaţa unei femei şi a rănit alte 7 persoane.

Printre păgubiţi se află şi români. George Olăroiu, 48 de ani, din Giurgiu, locuia împreună cu soţia şi cu alţi şase români într-o curte cu două corpuri de casă. Apa a distrus în totalitate pereţii uneia dintre case, iar din cealaltă, în care locuia el cu soţia, a luat toate bunurile.

Suit pe frigider

”În 10-15 minute s-a umplut totul de apă. Nu am văzut aşa ceva în viaţa mea”, spune îngrozit bărbatul. Ieşit afară cu soţia, George s-a întors să-şi ia actele. Când a vrut să iasă din casă, nu mai putea. Apa avea o adâncime de 1,5 metri. ”Am sărit pe geam. Pe soţie o lăsasem pe o masă, şi o ducea apa. Intrase în panică pentru că nu ştie să înoate”.

Un frigider a fost colacul de salvare pentru un român ce locuia în casa alăturată. ”Pe Marcel l-a împins apa cu tot cu frigider printr-un perete. S-a suit pe el şi l-a dus până în stradă”.

Toată mobila din casă, trei frigidere, aragazul, două boilere, opt butelii şi patru televizoare au fost împrăştiate prin întreaga curte. În faţa porţii, două autovehicule au fost „parcate” de apă, după un traseu de 200-300 de metri, pornit din susul străzii. Serviciile sociale le-au promis păgubiţilor că îi ajută cu mobilă şi electrocasnice. Douăzeci de persoane, printre care şi românii din casa distrusă, au fost cazate la un motel.

George are o firmă de construcţii şi se va ocupa personal de renovarea celor două case. „Într-o lună şi jumătate termin. Două luni proprietarul nu îmi ia bani, apoi îmi reduce din chirie”.

3,6 milioane de euro despăgubiri

Locuitorii din Coslada cred că proporţiile dezastrului  au fost amplificate de lucrările necorespunzătoare de la autostrada M-45 din apropiere. „Au înlocuit tuburile de canalizare cu unele de dimensiune mai mică. Scurgerea nu a mai făcut faţă şi apa a venit peste noi”, au afirmat mai mulţi spanioli. 

Serviciile sociale le-au promis celor afectaţi că îi ajută cu mobilă şi cu electrocasnice. Douăzeci de persoane, printre care şi românii din casele distruse, au fost cazate la un motel. Guvernul Comunităţii Madrid a alocat aproximativ 3,6 milioane de euro pentru despăgubirea celor afectaţi din localităţile Coslada, San Fernando de Henares şi Rivas-Rivasvaciamadrid.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite