Parabolicele româneşti, la mare căutare în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conaţionalii de pe meleaguri iberice îşi alină dorul de casă cu muzica, ştirile şi filmele difuzate în România Pentru a avea acces la posturile tv de acasă, românii din Spania îşi

Conaţionalii de pe meleaguri iberice îşi alină dorul de casă cu muzica, ştirile şi filmele difuzate în România

Pentru a avea acces la posturile tv de acasă, românii din Spania îşi fac abonamente în ţară, iar apoi trec frontiera cu receiverele în geamantan, deşi acest lucru, după cum se precizează în contract, este ilegal.

Aflaţi la mii de kilometri distanţă de ţară, românii din Spania se simt mai aproape de casă dacă urmăresc posturile de televiziune din România. Parabolicele nu lipsesc din aproape nicio locuinţă, iar muzica, buletinele informative, meciurile şi filmele difuzate în ţara natală sunt la mare preţ. Mulţi dintre conaţionali preferă să aibă acces şi la posturile tv din Spania, pentru a fi la zi cu evenimentele, însă nu ar renunţa la cele româneşti pentru acestea.

"Ne e dor să auzim româneşte, dar şi de muzica populară"

În Comunitatea Valenciană, există două firme româneşti care instalează antene parabolice în casele românilor, însă mulţi alţi conaţionali oferă la negru acest tip de servicii. Proprietarul firmei "Instalări antene", Tudorel Zărneanu, originar din Târgovişte, spune că motivaţiile românilor care vor să prindă posturile tv în limba română sunt diverse. "Unii îmi spun că le este dor să audă româneşte, iar alţii vor posturi care difuzează muzică românească, în topul preferinţelor aflându-se canalul Taraf.

Sunt şi persoane care doresc să vadă telenovele sau care vor ca cei mici să vizioneze desene animate, ca să nu uite să vorbească în limba natală", afirmă Tudorel Zărneanu. În Catalunia, sunt preferate emisiunile de divertisment, cele informative şi meciurile de fotbal interne şi internaţionale.

Un alt motiv pentru care românii îşi fac abonamente la companiile de cablu din ţară îl reprezintă numărul mare de programe tv internaţionale, oferite la un preţ mai mic decât cele practicate de companiile spaniole. În Tarragona, unii dintre români se declară victime ale publicităţii companiilor de cablu spaniole.

Ei au achiziţionat, telefonic, pachete promoţionale care includ şi posturi româneşti, însă surpriza a venit odată cu factura de plată şi cu antena gata instalată. "După ce m-am abonat, din cele şase programe tv româneşti pe care mi le-a promis operatoarea de la Digital Plus, s-a dovedit că prind doar unul singur ", explică Mircea T., care are un contract pe o perioadă de 18 luni.

În Spania, costul unui abonament la un pachet bazic, la ofertă, depăşeste 20 de euro lunar, iar pentru a avea acces la o gamă variată de canale de sport, filme sau documentare, preţul poate trece de 50 de euro lunar.

Receiverele sunt aduse ilegal din România

RDS, RCS, DCS şi Romtelecom nu comercializează receivere şi cartele în Spania, acestea putând fi achiziţionate doar în România. Astfel, pentru a putea viziona emisiunile dorite, românii scot din ţară, ilegal, mii şI mii de receivere. Abonamentele sunt încheiate fie pe numele unor rude, care vor achita lunar taxa, fie pe numele adevăratului beneficiar, care achită abonamentul în avans, pe unul sau doi ani. Există şi persoane care aduc aparatele în scopul comercializării.

Preţul cerut este în jur de 175 de euro, include abonamentul pe un an, la care se adaugă taxele de instalare în Spania. Unii dintre românii care au adus receiverele din ţară preferă să achiziţioneze antenele parabolice din supermarketuri. Le montează singuri sau apelează la tehnicienii români, care le instalează la un preţ între 50 şi 100 de euro.

Adrian Iancu, din Bucureşti, proprietarul firmei Romtelesat, spune că în cei 5 ani de activitate a instalat în locuinţele conaţionalilor din Spania peste 3.000 de antene parabolice. Perioadele cele mai aglomerate sunt de Crăciun, la sfârşitul verii şi de Paşti, când se întorc oamenii din concediile petrecute în România.

Digi TV, Maxx Tv şi Dolce, în topul preferinţelor

Firmele de instalare oferă clienţilor cablul necesar instalării, LNB-ul şi antena parabolică. Tudorel Zărneanu, din Castellon, spune că, din cele aproximativ 30 de cereri lunare de instalare, 90% sunt solicitări pentru Digi TV, majoritatea românilor având pachetul bază şi popular. "Dolce a intrat de curând pe piaţă, reprezintă cam 5% din cererile de instalare", dezvăluie patronul.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite