O bunică îşi întreţine familia din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 66 de ani, Elvira Felderean îşi susţine financiar toate rudele: fiica sa cea mică, ginerele şi cei doi nepoţi din ţară, cărora le trimite toţi banii pe care îi câştigă ca îngrijitoare la o bătrână din Peninsulă. Românca primeşte 500 de euro pe lună de la o pensionară spaniolă de 90 de ani pe care o îngrijeşte şi căreia îi face menajul.

CIteşte şi:

Studiu EUROSTAT: Pensionarii români o duc mai bine decât cei spanioli

Româncele câștigă doar 650 de euro pe lună ca îngrijitoare

Românii își cer drepturile de pensionare în Spania

"Europencele s-au eliberat exploatându-le pe imigrante”

„În zilele libere legale, mi se scad bani din salariu“

Elvira Felderean (66 de ani), originară din Sighişoara, a plecat în Spania acum patru ani, cu un grup de compatrioţi, la cules de portocale. Bătrâna lucrase la Poşta Română din Sighişoara şi, rămasă văduvă de tânără, şi-a crescut singură cele două fiice.

După ce a ieşit la pensie, ea a căutat o soluţie pentru a-şi rotunji veniturile insuficiente. Înainte de plecarea în Spania, a mai fost în Germania şi, în ultimii ani, îşi făcuse un obicei din a merge la cules de struguri în Ungaria.

Activă şi hotărâtă, când a văzut în ziar un anunţ despre slujbe la cules de portocale în Spania, Elvira a împrumutat bani şi a pornit la drum alături de alte 19 persoane, dintre care 16 erau bărbaţi.

În oraşul Valencia, femeia a descoperit că totul fusese o înşelătorie. Femeile au fost abandonate la gară, iar bărbaţilor li s-a spus că pot găsi de lucru în construcţii.

A mâncat doar biscuiţi şi portocale

Înduioşată de rugămintea celor trei femei, o rudă a şoferului le-a găzduit, o scurtă perioadă de timp, într-o casă dintr-o localitate învecinată. Elvira i-a cerut unei fete să-i noteze pe cartoane câteva expresii uzuale în limba spaniolă, cum ar fi „Caut de lucru" şi „Nu am bani" şi s-a îndreptat spre oraşul Valencia.

Avea cu ea o singură geantă cu haine şi câteva portocale, culese din grădinile aflate în apropierea drumurilor pe care le străbătuse. Cu puţinii bani pe care îi avea, primiţi de la un şofer milos care o transportase gratuit până în oraş, bătrâna şi-a cumpărat un pachet mare de biscuiţi care a fost singura sa hrană timp de două zile. Pentru că trebuia să returneze împrumutul făcut în ţară, femeia a pornit pe străzi, doar-doar va găsi pe cineva care să aibă nevoie de ajutor la curăţenie sau la îngrijirea vreunei rude.

Pentru că nu putea să care bagajul cu ea, femeia l-a lăsat în gara din Valencia, unde, la întoarcere, l-a găsit într-un loc unde se adunaseră mulţi poliţişti. Geanta suspectă atrăsese atenţia agenţilor de ordine, aflaţi în alertă după atentatele din gara Atocha de la Madrid.

Norocul i-a surâs

Obosită şi flămândă, femeia a ajuns la o staţie de autocare şi a vrut să se întoarcă acasă. Casiera de la ghişeu a fost cea care a încurajat-o să rămână, măcar pentru a recupera banii luaţi cu împrumut, şi a pus-o în legătură cu o doamnă din Castellon, care o putea găzdui.

Cu multă speranţă, Elvira şi-a luat cartonaşele cu cuvintele scrise în spaniolă şi a bătut în fiecare dimineaţă străzile Valenciei întrebând de o slujbă, iar norocul i-a surâs. O doamnă în vârstă a luat-o la ea, ca menajeră. Apoi, Elvira a îngrijit un bătrân în oraşul Castellon, iar în prezent face curat şi are grijă de o pensionară spaniolă de 90 de ani. Între timp, românca a învăţat spaniolă şi acum urmează un curs la un centru de limbi străine din oraş, pentru a ajunge la nivel avansat.

Trimite acasă 500 de euro lunar

Bătrâna locuieşte şi mănâncă în casa femeii pe care o îngrijeşte şi trimite banii câştigaţi în ţară, la familie.

„Fata cea mică şi ginerele meu sunt în şomaj. El a vrut să vină la muncă în Spania, acum câteva luni, dar l-au înşelat ca şi pe mine. Au doi copii mici şi nu se pot descurca. Eu mai rămân în Spania ca să-i ajut. Câştig 500 de euro pe lună şi, uneori, nu-mi opresc bani nici pentru un suc şi le trimit lor totul, ca să aibă de ajuns pentru nepoţii mei", spune Elvira, mândră că fiica cea mare o înţelege şi îi spune adesea: „Mami, ajută-i pe ei, că noi reuşim să ne descurcăm".

Fără protecţie socială

În Spania, peste 754.000 de familii au angajaţi imigranţi, care fac menaj sau care au grijă de copii şi de bătrâni. Femeile care lucrează în casele autohtonilor nu beneficiază întotdeauna de protecţie socială, angajatorii neavând obligaţia de a cotiza la asigurările sociale pentru menajerele sau îngrijitoarele care lucrează mai puţin de 20 de ore pe săptămână. De asemenea, în cazul în care rămân însărcinate sau sunt concediate, femeile nu primesc niciun ajutor financiar de la statul spaniol.

Dezamăgită de Asociaţia Românilor

Elvira Felderean spune că a găsit mulţi oameni buni în Spania. Doar la Asociaţia Românilor din Castellon a fost repezită de o doamnă, care i-a spus că trebuia să înveţe spaniola înainte de a veni să lucreze în Peninsulă.

Vezi aici galerie FOTO cu viața bătrânei în Spania

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite