Nume spaniole pentru copiii emigranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nume spaniole pentru copiii emigranţilor
Nume spaniole pentru copiii emigranţilor

Românii aleg de multe ori prenumele inspiraţi de personajele preferate din filme sau de fotbalişti. Cel mai des întâlnite prenume spaniole preluate de românii din Peninsula Iberică sunt Leon (leu) şi Estera (rogojină).

Emigrarea în Spania sau, pur şi simplu, pasiunea pentru telenovelele care se difuzează la televizor au fost principalele motive pentru care mulţi dintre românii din Peninsulă şi-au botezat copiii cu prenume spaniole. Numele tradiţionale româneşti, cum sunt Ion, Gheorghe şi Vasile, au fost înlocuite cu Juan, Carlos şi Antonio.

La femei, Mihaela, Ioana sau Viorica au fost substituite de Alejandra, Casandra sau Andaluzia. Totuşi, cel mai des întâlnite rămân: Ioan (10.588 de persoane), Gheorghe (10.393), Vasile (10.187), Maria (11.963), Elena (9.692) şi Mariana (6.699).

Leon şi Estera, cel mai des întâlnite

Leon, care înseamnă leu, este prenumele spaniol cel mai des folosit de către românii din Spania, 192 de copii primindu-l la botez. Topul continuă cu Antonio, Ruben, Manuel, Roberto, Fabian, Mario şi Alejandro. Alte nume preferate ale emigranţilor sunt: Alberto, Rafael, Fernando, Carlos şi Angel. La femei, prenumele cel mai des întâlnit, dintre cele spaniole, este Estera, care tradus în româneşte înseamnă „rogojină“. El este purtat de 283 de copii ai românilor.

Compatrioţii au mai ales pentru urmaşii lor: Susana, Marta, Sara, Carolina şi Tereza. Alţii preferă Rahela, Terezia sau Miriam. De multe ori, părinţii români pun copiilor două prenume, unul românesc şi unul spaniol sau chiar două prenume spaniole.

Câteva dintre exemple sunt: Carlos Daniel, Juan Carlos, Roberto Cristian, Antonio Gabriel sau Carlos Gabriel. În cazul fetelor, cel mai des folosite sunt: Maria Isabel, Sonia Maria, Rebeca Maria, Maria Ines, Maria Jesus, Maria Jose şi Nerea Maria.

36 de regi şi 45 de fotbalişti

Dacă ar fi să luăm ca unic criteriu de selecţie prenumele băieţilor, viitorul naţionalei de fotbal a României ar fi asigurat, iar antrenorul Răzvan Lucescu ar avea de unde alege. În Spania locuiesc 15 Ronaldo, 11 Roberto Carlos, şase Eusebio şi cinci Luis Enrique, alături de opt Hagi. Alţi 36 de români sunt botezaţi după numele regelui spaniol Juan Carlos, în timp ce prenumele feminine de rezonanţă amintesc de diverse personaje din telenovele, precum: Casandra, Esmeralda sau Salome.

Nu ştie de unde-i provine numele

Andaluzia Maria Popescu (26 de ani), originară din Ploieşti, spune că tatăl său este cel care i-a ales prenumele mai puţin obişnuit, însă nu ştie exact de unde s-a inspirat acesta. Pentru a evita dificultăţile de pronunţare, în copilărie, fata se recomanda Anda. ”Ca o curiozitate, în liceu, profesorul de istorie a făcut o glumă, spunându-mi: «Dacă vrei un cinci, fără să înveţi lecţia, spune-mi unde este situată Andaluzia». Şi am ştiut!”, încheie Anda.

Românca îşi aminteşte că, la venirea în Spania, era obişnuită să folosească numele de Anda, însă, după ce a aflat că în limba spaniolă cuvântul înseamnă mergi, a renunţat să se mai recomande drept Anda, revenind la numele adevărat, Andaluzia.

”Când am vrut să mă angajez în Spania, toată lumea era mirată că pe o româncă o cheamă Andaluzia şi mă întreba cum de mă numesc aşa. «Ştii că în Spania există o provincie care are acest nume?» era întrebarea pe care mi-au adresat-o cel mai des spaniolii”, îşi aminteşte Andaluzia. Acest nume nu este însă foarte rar în Spania, multe femei spaniole numindu-se aşa.

Aproape 5.000 de prenume

Conform bazei de date a Institutului Naţional de Statistică din Spania, peste 2.422 de prenume diferite sunt purtate de bărbaţii români care locuiesc în această ţară, iar alte 2.476 de prenume, de femei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite