Murcia: Vânătoare de imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia Guvernului în Murcia, imigranţii şi asociaţiile de străini protestează împotriva rasismului cu care acţionează Direcţia de Poliţie din Torre Pacheco (Murcia). La

Delegaţia Guvernului în Murcia, imigranţii şi asociaţiile de străini protestează împotriva rasismului cu care acţionează Direcţia de Poliţie din Torre Pacheco (Murcia). La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii au cerut aprobarea Delegaţiei de Guvern pentru a efectua un "control de rutină", în vederea identificării străinilor fără documente în regulă.

Acţiunea oamenilor legii s-a transformat într-o veritabilă vânătoarea de imigranţi. Mai mult de 70 de poliţişti au reţinut sute de imigranţi, dintre care 300 au fost scoşi cu forţa din baruri şi biserici. Străini de 20 de naţionalităţi au fost duşi într-un parc public, unde au fost reţinuţi mai bine de patru ore. Ei au fost înconjuraţi de poliţişti, în timp ce li se verificau actele.

Oamenii legii au arestat 60 de persoane, cărora li s-au întocmit dosare de expulzare. Dintre aceşti, 51 au fost eliberaţi a doua zi, urmând să fie trimişi în ţările de origine în termen de trei luni, iar nouă se află în continuare în arest.

Scuze pentru imigranţi

Delegatul Guvernului în Murcia, Rafael Gonzalez Tovar, a cerut scuze imigranţilor pentru acţiunea desfăşurată de poliţiştii din Torre Pacheco. El a declarat că este surprins şi indignat de modul în care au acţionat agenţii, pentru că fusese informat că va fi desfăşurat un control de rutină.

Rafael Gonzalez a promis imigranţilor că va investiga cele întâmplate şi i-a asigurat că va lua măsuri împotriva atitudinii rasiste a poliţiştilor. Şeful cabinetului de presă al Direcţiei de Poliţie din Murcia, Francisco Blas, a refuzat să dezvăluie dacă printre cei "vânaţi" de oamenii legii se numără şi români.

"Nu putem furniza amănunte, deoarece din punctul nostru de vedere cazul este închis. Nu dorim să facem nici o precizare", a declarat pe un ton ridicat Francisco Blas.

Zaid Morhli, asistent social din cadrul asociaţiei de imigranţi marocani ATIME, afirmă că Poliţia Naţională din Murcia a ordonat Poliţiei Locale din Torre Pacheco să desfăşoare acţiunea rasistă. "Nu este prima dată când imigranţii sunt supuşi abuzurilor din partea poliţiştilor, dar până acum rasismul nu a avut această amploare.

Mulţi străini au denunţat faptul că au fost loviţi de poliţişti", a afirmat Zaid Morhli. El a mai precizat că, luna trecută, un marocan a fost bătut de poliţişti şi a a vut nevoie de îngrijiri medicale. Asociaţiile de străini vor organiza o manifestaţie de protest în faţa Delegaţiei de Guvern din Murcia. Acţiunea este programată în ziua de sâmbătă, la ora 12.00.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite