„Muncim mult, câştigăm puţin, dar nu ne considerăm exploataţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi muncesc ca nişte sclavi la cules de citrice şi sunt cazaţi în condiţii precare, 27 de români nu reclamă că sunt exploataţi. Poliţia naţională a reţinut 19 români, opt în localitatea Faura (Valencia) şi  11 în Barcelona, fiind acuzaţi de exploatarea a 27 de compatrioţi.

Cei arestaţi îşi racolau victimele din România, cu promisiunea unui loc de muncă în Spania. Conform poliţiştilor, românii erau obligaţi să lucreze 12 ore zilnic în agricultură, fără a fi plătiţi. În zilele în care nu era de lucru la câmp, erau trimişi la cerşit.

Denunţaţi de fugari

Doi români au reuşit să scape şi au denunţat în Alicante practicile grupului de exploatatori şi condiţiile inumane în care trăiau alături de alţi compatrioţi în localitatea Faura, Valencia. Poliţia a descoperit 27 de români care trăiau în două apartamente din localitatea Faura, printre care şi un minor în vârstă de 7 ani.

”Victimele au declarat că unul dintre sechestratori a obligat femeile să întreţină relaţii sexuale cu diverse persoane şi să-şi vândă copiii reţelelor de prostituţie”, precizează surse din cadrul poliţiei. Oamenii legii au semnalat că românii captivi au fost bătuţi şi ameninţaţi că familiile lor din România vor avea de suferit dacă încearcă să fugă.

Reacţii inverse

 
  Cei 27 de români despre care poliţia spaniolă a informat că “au fost eliberaţi”, susţin că nu au fost sechestraţi şi că nu se consideră exploataţi.

image


“Mai bine muncesc pe bani puţini în Spania şi locuiesc câte 20 într-un apartament, decât să rabde foame şi frig în România”, descrie pe scurt presa spaniolă cazul acestora. Românii refuză să recunoască faptul că cei care i-au adus în patria lui Don Quijote îi tratează ca pe nişte scalvi.
 
Cu certificatele de cetăţeni comunitari într-o mână şi contractul de muncă în alta, românii din localitatea Faura, provincia Valencia, se plâng ziarului „Las Provincias”. „Ne-au făcut de ruşine la vecini. Acum toţi ne privesc încruntaţi când ieşim pe stradă, iar noi nu suntem vinovaţi cu nimic, am venit aici să muncim pentru a ne întreţine familiile”, a declarat o româncă.
 
Sindromul Stockholm

image



Într-unul din cele două apartamente din Faura locuiesc 20 de persoane, care susţin că munceau la cules de portocale pentru un salariu de 30 de euro pe zi. Ei nu înţeleg de ce nu mai pot merge la lucru, iar faptul că locuiesc toţi într-un singur apartament nu îi deranjează şi nu se consideră exploataţi.

Oamenii legii se confruntă acum cu un posibil caz de Sindromul Stockholm, persoanele exploatate ajungând să-i îndrăgească şi chiar să-i înţeleagă pe exploatatori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite