Din student la Medicină a ajuns şef de şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din student la Medicină  a ajuns şef de şantier
Din student la Medicină a ajuns şef de şantier

Reţele de canalizare în Zaragoza şi un proiect de cartiere rezidenţiale sunt provocările din cariera unui român plecat în Peninsula Iberică.  „În loc de chirurgie umană, am ajuns să disec măruntaiele pământului iberic”, spune Cosmin Ciocârlan, venit în Peninsulă cu zece ani în urmă.

Citiţi şi:


În România, Cosmin Ciocârlan (35 de ani), din Mediaş, ar fi trebuit să devină medic, dar, după doi ani de facultate, soarta a făcut ca viitorul doctor „să opereze” pe meleaguri aragoneze, într-un cu totul alt domeniu.

El a venit în Spania cu zece ani în urmă, împreună cu soţia Claudia (34 de ani). Familia are doi băieţi, Paul (9 ani) şi Sebastian (11 ani).

Românul este şef de şantier la o firmă de construcţii românească, Vianco. În funcţie de sezon şi de lucrări, firma are între 60 şi 300 de angajaţi, majoritatea români.

Între realizările firmei se numără cartierul Valdespartera, cel mai nou şi mai modern din Zaragoza. Recent, firma românească, împreună cu o societate internaţională de construcţii, a participat la licitaţia organizată de primăria din Zaragoza şi de guvernul local din Aragon pentru ridicarea altui cartier, Arcosur.

Noul proiect este dublu ca valoare faţă de lucrările contractate până acum. Firma românească a pus la dispoziţie forţă de muncă, utilaje şi bani cu care va plăti salariile, taxele şi impozitele până la prima plată de la statul spaniol, care va avea loc peste şase luni.

Şeful de şantier, Cosmin Ciocârlan, îşi prezintă lucrarea cu mândrie. „Şantierul pare albia unui râu de 200 sau 300 de metri lăţime, fără apă. Este locul unde vor fi conductele, iar miile de metri cubi de pământ sunt dislocate cu maşini speciale. Acum se vede, din loc în loc, câte un capac de canal pe stradă. Peste patru-cinci ani, pe locul acesta se va ridica un cartier cu 27.000 de apartamente în care vor locui 100.000 de oameni. Sub casele lor, în subteran, se va întinde un adevărat oraş de tubulatură şi ţevi”, spune Cosmin.

Salarii de peste 1.500 de euro

El menţionează că, în această perioadă de criză, cel mai mic salariu al unui muncitor român începe de la 1.500 de euro, la care se adaugă sporurile speciale de şantier.

„Eu consider că sunt bine plătit, cu peste 2.500 de euro pe lună. Nu am regretat nicio clipă că, în loc de chirurgie umană, am ajuns să disec măruntaiele pământului iberic”, povesteşte Cosmin Ciocârlan, care a luat viaţa de la capăt în Spania, învăţând să fie constructor.

image
image

Într-un proiect de o asemenea amploare se rulează milioane de euro, iar desfăşurarea lucrărilor de pe şantier trebuie să aibă loc în conformitate cu devizele de preţuri, perioada de timp şi planul care a fost aprobat la câştigarea licitaţiei.

image


Cosmin Ciocârlan
şef de şantier

Proiect de 270 de milioane de euro

”Lucrarea costă 270 de milioane de euro şi presupune cinci ani de muncă, materiale şi utilaje în valoare de alte câteva milioane de euro. Fără colaborarea unui partener, este mai greu să poţi intra într-o asemenea lucrare, care se derulează pe bani de la bugetul de stat. Participarea la licitaţie presupune depunerea unor garanţii de milioane de euro”, spune Cosmin Ciocârlan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite