Mâna de lucru românească, cea mai apreciată de spanioli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii români din Spania se diferenţiază din punct de vedere profesional de ceilalţi imigranţi, ei fiind apreciaţi în toate domeniile de activitate. Aceasta este concluzia ce s-a desprins din întâlnirea româno-spaniolă, ce a avut loc ieri, la Madrid, în sala Goya a Clubului Finaciar Genova intitulată sugestiv: ”Mâna de lucru românească: o resursă valoroasă pentru economia spaniolă”.

Sondaj despre români

Mărturie stau cifrele unui sondaj de opinie iniţiat de compania Synovate pe un eşantion de 125 de persoane împărţite pe două categorii: între 25 şi 40 de ani şi între 41 şi 60 de ani.

Un procent de 40 la sută dintre spanioli au o părere foarte bună despre muncitorii români, altă parte de 50 la sută îi consideră buni. Restul de 10 la sută nu au ştiut să răspundă ori s-au abţinut.

Cei 728.967 de români înregistraţi în Spania reprezintă un procent de 14 la sută din populaţia străină din Spania, iar prin munca lor dau 0,71 la sută din Produsul Intern Brut al statului spaniol.

”Nu ar trebui să vorbim de imigranţi români. Ei sunt europeni de la 1 ianuarie 2007 şi trebuie încadraţi în spaţiul european al pieţii muncii, unde funcţionează libera circulaţie. Ar trebui ca de la 1 ianuarie 2009 să se ridice moratoriul impus lor. Sunt aici, muncesc, nu vor lua postul de muncă nimănui şi aşa îşi vor plăti serviciile sociale. Peste 70 la sută dintre ei muncesc, deci au venit aici pentru muncă”, a afirmat Ramon Tamames (economist şi şef de catedră al Universităţii Jean Monnet).

El a ţinut să precizeze că fără muncitorii români agricultura spaniolă ”era cu mult mai slabă”, iar prin serviciile româncelor, rata de activitate a femeii spaniole a crescut cu 12 puncte, ceea ce a permis o egalizare a forţei de muncă între bărbaţi şi femei.

Tatames a scos în evidenţă şi problema ţiganilor români. ”Ceva mai multe probleme am avut cu ţiganii români. Dar asta este normal pentru că nici noi nu avem relaţii foarte bune cu etnia de ţigani spanioli”.

INEM va prezenta lista posturilor de muncă din România

Ionel Muscalu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a declarat că între organismul pe care îl conduce şi ”omologul” spaniol INEM se va semna în curând un acord de cooperare în ceea ce priveşte ocuparea locurilor de muncă.

INEM va introduce în baza de date oferta de muncă a ANOFM astfel încât românii care lucrează în Spania să fie în permanenţă informaţi despre posibilităţile de a reveni acasă. De acest proiect se vor ocupa 42 de persoane acestora revenindu-le sarcina de selectare a muncitorilor calificaţi.

 ”Este foarte important ca mâna de lucru calificată să se întoarcă în România. Mulţi lucrează în sectoare în care nu pot arăta adevăratul lor potenţial”, a declarat Muscalu.

”Am vorbit cu numeroşi români şi sunt convins că mulţi nu se vor întoarce, dar noi ne adresăm celor care vor să vină acasă”, a continuat Muscalu făcând referire directă la cei aproximativ 30.000 de români şomeri din Spania.

Spania, în topul ţărilor partenere

Constantin Ene, consilier economic şi comercial în cadrul Ambasadei României a făcut un bilanţ al relaţiilor româno-spaniole. El a precizat că Spania se află pe poziţia a zecea între ţările ce importă produse româneşti şi pe locul 13 în topul ”exportatoarelor” către România.

El ţinut să remarce că în ultimii doi ani şi jumătate, Spania a urcat de pe poziţia a treisprezecelea pe poziţia a opta în clasamentul ţărilor ce investesc în România, considerând că în domeniul infrastructurii ”se poate face mult mai mult”.

Spania va avea nevoie anual 100.000 de muncitori străini

În ciuda crizei financiare mondiale, piaţa de muncă spaniolă continuă să ducă lipsă de forţă de muncă specializată. Se estimează că până în 2012, va fi nevoie de un număr de 430.000 de muncitori străini specializaţi, ceea ce reprezintă o medie de aproximativ 100.000 de persoane pe an.

Cele mai mari cereri de personal calificat sunt în industria tehnologică (în special în Internet), sănătate, inginerie şi consultanţă. De asemenea, va fi nevoie de tehnicieni de nivel mediu pentru zonele de producţie, operaţiuni şi întreţinere, cât şi de electricieni şi sudori.

La întâlnirea de ieri, reprezentanţii unor firme spaniole ce dezvoltă afaceri în România au prezentat punctul lor de vedere în legătură cu muncitorul român. Au fost prezenţi José Juan Canales şi Alejandro Puerta (reprezentanţi ”Duro Felguera”, companie ce se ocupă cu montarea de parcuri eoliene în România), Jorge Alonso Peña (manager Vânzări produse etnice ”Campofrio”) şi Carlos Junquera (preşedinte al Grupului Imobiliar ”HI Groupo”, cu sector de activitate consultanţa imobiliară).

Cu toţii au remarcat responsabilitatea, eficienţa şi disciplina muncitorilor români. Carlos Junquera a fost impresionat că ”în România toată lumea vorbeşte perfect engleza, nu ca noi spaniolii. În plus, colaboratorii noştri au învăţat foarte repede şi spaniola, în mai puţin de două luni”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite