Madrid: Solidaritate în jurul unui român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul unui patron român a scos în stradă un număr impresionant de oameni de afaceri locali, care îl susţin. Cătălin Damian se află în greva foamei de aproape trei săptămâni, solicitând sprijinul autorităţilor pentru a-şi putea recupera o datorie de la un partener de afaceri.

Firma condusă de compatriotul nostru are de recuperat, de mai multe luni, o datorie de peste un milion de euro de la un client, bani cu care ar trebui plătite diverse taxe şi impozite către stat. 

Gestul lui Cătălin Damian, românul care se află de 18 zile în greva foamei, a generat o mişcare de protest a oamenilor de afaceri fără precedent în Madrid. 

Blocajul financiar scoate patronii în stradă

Peste 150 de afacerişti spanioli s-au alăturat românului şi au cerut autorităţilor să ia atitudine pentru a rezolva astfel de situaţii.

Cătălin Damian, 37 de ani, originar din Galaţi, este proprietarul firmei Romtectabi, una dintre cele mai mari din sectorul construcţiilor din Comunitatea Madridului.

Principalul său client este firma spaniolă Obrum, care refuză să îi plătească suma de 1.550.000 de euro pe care i-o datorează din luna mai.

„Peste 150 de oameni de afaceri din sectorul construcţiilor, transportului, textilelor şi industriei cărnii au venit la sfârşitul săptămânii trecute şi ne-au oferit sprijinul. Mulţi dintre ei se află în aceeaşi situaţie ca mine şi sunt de părere că nu se poate continua în felul acesta.

Din ce în ce mai multe persoane se solidarizează cu noi. Astăzi ne sprijină peste 150 de persoane, dar mâine, numărul lor poate să depăşească o mie“, a declarat Cătălin Damian. Românul este hotărât să continue greva foamei până când îşi va primi banii. 

„Am putea paraliza toată ţara“

Majoritatea oamenilor de afaceri care s-au alăturat românului nu îşi primesc drepturile băneşti de la clienţi, aflându-se în situaţii asemănătoare cu cea a protestatarilor. Antonio Contreras este proprietarul unei firme de publicitate.

„Firmele care nu îşi primesc plata serviciilor sunt din ce în ce mai multe. Toţi ar trebui să urmăm exemplul lui Cătălin şi să nu rămânem cu braţele încrucişate.

Trebuie să luptăm împreună pentru drepturile noastre“, spune el. Carlos Amador, proprietarul unei mici firme de construcţii, a cerut să se schimbe legea care permite ca plata către furnizori să fie făcută în 180 de zile.

„Societăţile mari şi Administraţia sunt cele care întârzie cel mai mult în plata serviciilor. Noi, proprietarii de firme mici şi mijlocii, suntem cei mai afectaţi. Dacă ne-am uni între noi, am putea să paralizăm activitatea în toată ţara“, a declarat Amador.

I-a scris lui Zapatero

Damian este sprijinit în demersul său de către Asociaţia Spaniolă a Furnizorilor Neplătiţi din Construcţii. Reprezentanţii asociaţiei au intermediat întâlniri între român şi reprezentanţii partidelor politice din Spania.

Damian se va întâlni marţi cu deputatul independent Rosa Diez şi cu membri ai partidelor Izquierda Unida (Stânga Unită) şi Conversia Union. Damian a fost primit şi de Esperanza Aguirre, preşedinta Comunităţii Madridului.

Patronii spanioli care îl sprijină pe român vor să determine guvernanţii să găsească o soluţie pentru rezolvarea tuturor problemelor de acest gen, în condiţiile în care blocajul financiar afectează întreaga economie iberică.

La începutul lunii, Damian a trimis scrisori deschise preşedintelui Guvernului, Jose Luis Zapatero, şi ministrului Economiei şi Industriei, Miguel Sebastian.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite