Madrid: Sfântul Santiago a fost sărbătorit cu fast

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mai multe provincii a fost sărbătorit ieri Sfântul Santiago, unul dintre sfinţii protectori ai Spaniei. Legenda spune că după crucificarea şi învierea Mântuitorului, apostolii au

În mai multe provincii a fost sărbătorit ieri Sfântul Santiago, unul dintre sfinţii protectori ai Spaniei. Legenda spune că după crucificarea şi învierea Mântuitorului, apostolii au plecat să împartă învăţăturile creştine în toată lumea.

Apostolul Santiago, cunoscut şi sub numele de Iacob, s-a stabilit în Galicia. În acel timp, în nordul Spaniei de azi, predominau triburile celte, care adorau divinităţile păgâne. După câţiva ani petrecuţi în Galicia, Santiago a reuşit să creştineze foarte puţine persoane, aşa că s-a hotărât să se întoarcă în Ierusalim.

Biblia spune că în anul 44, Santiago a ajuns în Palestina, unde a fost torturat şi decapitat, la ordinul împăratul Irod Agripa, care a interzis ca trupul sfântului să fie îngropat. Puţinii discipoli pe care îi avea au furat noaptea corpul neînsufleţit şi l-au dus în Galicia. Sfântul a fost îngropat într-o criptă de marmură, într-un cimitir din apropierea unei păduri. Discipolii au ridicat un altar, dar preoţii păgâni le-au interzis să îl viziteze.

Legenda spune că sfântul a ajutat trupele spaniole în luptele cu arabii

Existenţa mormântului a fost uitată până în anul 813, când un călugăr creştin numit Pelayo a observat, într-o noapte, o lumină puternică în zona în care fusese îngropat Santiago. De atunci, locul s-a numit Câmp de Stele şi ulterior Compostela. Călugărul a povestit cele întâmplate arhiepiscopului din acele timpuri, iar acesta, dupăşi a văzut corpul intact al sfântului, a hotărât să se construiască acolo un sanctuar.

Ulterior, în locul în care a fost îngropat Santiago a fost ridicată una dintre cele mai mari catedrale din Spania. Potrivit legendelor, Santiago, pe un cal alb, a ajutat oştile spaniole în bătăliile împotriva arabilor care vroiau să le cucerească teritoriul. Localnicii spun că, de-a lungul timpului, sfântul a făcut numeroase minuni şi că mulţi dintre cei care au atins moaştele s-au vindecat de boli. ce a tradus inscripţiile de pe mormânt

Spectacol de artificii în cistea lui Santiago

Santiago a fost declarat unul dintre patronii Spaniei şi protectorul Galiciei. În fiecare an, în 25 iulie, se organizează serbări în mai multe provincii ale Spaniei. În Madrid, sfântul Santiago este sarbătorit timp de trei zile. Vineri, după slujba catolică specială, desfăşurată la ora 12.30 în parohia San Sebastian Martir, s-au organizat concerte de muzică, reprezentaţii de teatru pentru copii şi concursuri de dans. La ora 21.00, a avut loc o procesiune în cartierul Carabanchel. Locuitorii Madridului vor continua să îl sărbătorească pe Sfântul Santiago sâmbătă şi duminică, prin muzică şi dans.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite