Madrid: Prima şcoală specială pentru copiii ţiganilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii ţiganilor români din cartierul El Gallinero, aflat în uriaşa tabără ilegală din zona Cañada Real, de lângă Madrid, vor avea o şcoală special pentru ei.

Consiliera Ministerului de Educaţie din Comunitatea de Madrid, Lucia Figar, a inaugurat miercuri în cartierul Aluche, din zonă, un centru care era scos din uz de către autorităţi.

Cursurile vor începe peste două săptămâni. Aproximativ 70 de minori vor beneficia de educaţie în această şcoală dotată cu săli de curs, sală de mese, laborator, sală de sport, duşuri şi teren de sport.

Conform Luciei Figar, proiectul este unic în Spania. Orarul copiilor din El Gallinero, cartierul tiganilor proveniti din Romania, va cuprinde inclusiv lecţii igienă. Şcoala va avea şapte profesori şi un mediator cultural, iar întreg proiectul costă 650.000 de euro.

Peste 300 de ţigani români trăiesc în condiţii greu de imaginat în Canada Real, un sătuc din apropierea Madridului. Primele case au fost construite ilegal în urmă cu 40 de ani, de nişte ţigani spanioli. Aşezarea s-a mărit odată cu venirea imigranţilor, majoritatea fără permise de reşedinţă şi de muncă.

La intrarea în localitate, peisajul pare a fi dintr-un film suprarealist. Copiii se joacă în noroi, printre mormane de gunoi. De-a lungul a 15 kilometri s-au adunat imigranţi din toate colţurile lumii şi ţigani spanioli. Localitatea este împărţită pe cartiere: mahalaua marocanilor, a sud-americanilor, a românilor, a spaniolilor.

Fiecare şi-a încropit locuinţa cum a putut. Unii şi-au făcut un culcuş din cartoane, alţii şi-au construit câteva camere din chirpici, iar cei mai cu dare de mână au folosit cărămidă. Mai mult de 2.000 de case au fost construite ilegal. Localitatea este cunoscută ca fiind cel mai mare punct de vânzare de droguri din comunitatea Madrid. Aici s-au organizat adevărate bande de delincvenţi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite