Locurile de muncă disponibile în Peninsulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catalogul Locurilor Dificil de Acoperit, publicat în Spania la fiecare trei luni, oferă străinilor, pentru perioada aprilie-iunie, doar 727 de locuri de muncă. Aceast număr este mai mic cu 64% faţă de anul trecut şi cu 17% faţă de primul trimestru al acestui an.

Meseriile care în anii trecuţi erau oferite străinilor, şi anume zidari, menajere, îngrijitoare de bătrâni, ospătari, bucătari, instalatori, au dispăut din catalog încă de la finalul lui 2009.

Cele mai multe dintre meseriile disponibile sunt în marina comercială, unde se regăsesc 450 dintre cele 727 de meserii disponibile, de la pilot de crucişător până la hamal. De asemenea, 26 dintre locurile de muncă publicate în catalog sunt de ingineri mecanici, iar 47 de medici. Cele mai multe job-uri din sistemul sanitar sunt oferite în Murcia (17 medici), în timp ce mecanicii sunt căutaţi în Asturias , Castilla y Leon şi Madrid.

În premieră, în catalog apar oferte de locuri de muncă pentru meserii apărute în timpul crizei economice: încasatori de facturi, recuperatori de taxe sau agenţi pentru ridicarea impozitelor, denumiri diverse care, de fapt, au în comun aceeaşi meserie, cea a recuperatorului de datorii.

Ciobanii, care se caută în Castilla la Mancha şi Castilla y Leon şi frizerii de câini (în Asturias) sunt meseriile care nu lipsesc din nicio ediţie a catalogului. Locurile de muncă publicate în acest catalog sunt oferite străinilor. De la începutul acestui an, singura condiţie la angajare pentru românii din Spania este să aibă un Certificat de Cetăţean Comunitar.

Drepturi şi obligaţii ale muncitorilor români

Certificatul de Cetăţean Comunitar se poate solicita la Biroul pentru Străini sau, în lipsa acestuia, la Comisariatul Provincial de Poliţie din provincia în care îşi are domiciliul românul. Acest certificat îi acordã solicitantului dreptul de rezidenţă şi de muncă pe teritoriul Spaniei, dar nu ţine loc de act de identitate, el trebuind prezentat împreună cu paşaportul sau cartea de identitate românească.

Cetăţenii români au aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca şi muncitorii spanioli şi se pot angaja în aceleaşi condiţii ca şi aceştia. Vârsta minimă pentru a putea lucra este de 16 ani, tinerii având nevoie de autorizaţia părinţilor pentru a munci. Orice român care va începe să lucreze trebuie să solicite un număr unic de asigurare socială de la sediile serviciilor de asigurări sociale, ”Seguro Social”.

Când începe sã lucreze în Spania angajatul are dreptul la afilierea la un sindicat, la formarea profesională la locul de muncă, la respectarea intimităţii şi a demnităţii persoanei, la respectarea prevederilor stabilite în contractul de angajare sau primirea salariului negociat sau stabilit la o dată fixă. De asemenea, muncitorul român are şi obligaţii precum: îndeplinirea sarcinilor postului, cu responsabilitate şi seriozitate, respectarea normelor de securitate şi de igienă şi trebuie să răspundă solicitărilor legate de lucru ale angajatorului şi să contribuie la creşterea nivelului de productivitate al firmei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite