Limba română va fi învăţată în nouă comunităţi spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Limba română va fi învăţată în nouă comunităţi spaniole
Limba română va fi învăţată în nouă comunităţi spaniole

Cu hopuri şi cu salturi, cursurile de Limba şi cultura română au ajuns la final de an şcolar. 1.507 elevi din Spania au primit diplome şi adeverinţe de echivalare de la

Cu hopuri şi cu salturi, cursurile de Limba şi cultura română au ajuns la final de an şcolar. 1.507 elevi din Spania au primit diplome şi adeverinţe de echivalare de la MECT.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului organizează, între 23 iunie şi 4 iulie, la Madrid, etapele de selecţie a cadrelor didactice care vor preda cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în anul şcolar 2008 - 2009.

Anul trecut, ministerul a iniţiat proiectul - pilot de promovare a limbii române în Spania şi Italia. Anul acesta, pe listă a apărut şi Belgia.

Unii dintre profesori au renunţat, iar cursurile au început târziu

Fiind un început de drum, în anul şcolar 2007-2008, în Spania, au fost întâmpinate multiple probleme. Cursurile au început, în Madrid, la sfârşitul lui octombrie 2007, iar în Catalunya, în anumite localităţi, la jumătatea sau sfârşitul lunii decembrie.

La finalul anului şcolar s-au înregistrat 1.507 absolvenţi, organizaţi în 113 grupe care au funcţionat în 89 de unităţi şcolare din Spania. 22 de cadre didactice rezidente în Spania au început cursurile, iar unul a renunţat pe parcurs, pe motive de sănătate.

De asemenea, este important de precizat că mulţi profesori cu punctaje mari la selecţie, aproximativ 22 de persoane, au renunţat la proiect, din diferite motive, în timpul şedinţei de repartizare a posturilor sau chiar înainte de începerea cursurilor.

Adelina Gherman, unul dintre aceşti profesori, rezidentă în Castellon, a obţinut al treilea punctaj la selecţie (95 de puncte), însă dezamăgirea faţă de lipsa de organizare, precum şi distanţa mare dintre Castellon şi Alcanar, localitatea în care avea repartiţie, au determinat-o să renunţe la post.

Anul acesta, deşi cursurile se vor susţine şi în Castellon, Adelina nu se va reînscrie la selecţie. "Am trecut o dată prin această experienţă, sunt foarte dezamăgită de cum am fost trataţi, aşa că mi-am făcut alte planuri de viitor", spune profesoara.

Profesorii de anul trecut vor continua să predea

Cu toate dificultăţile de care s-a lovit, proiectul continuă cu succes. Directorii spanioli au primit bine acest proiect şi îl susţin, unii fiind totuşi dezamăgiţi de numărul mic al elevilor români care participă la aceste cursuri. Nicoleta Bolfea (30 de ani), originară din Teiuş, judeţul Alba, a început să predea în Spania, în cadrul proiectului, în decembrie 2007.

Nici pentru ea nu a fost uşor. La sfârşitul anului şcolar, profesoara avea 47 de elevi, organizaţi în trei grupe, cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani. Nicoleta a reuşit să strângă un grup de elevi de gimnaziu în decembrie 2007, în localitatea Sant Carles de la Rapita, provincia Tarragona.

În luna martie 2008, ea a început cursurile cu încă două grupe de gimnaziu, în localitatea Ulldecona şi a reluat cursul din Sant Carles de la Rapita cu o grupă de şcoală primară, după ce elevii de gimnaziu rau enunţat la aceste ore.

"Cred că din cauza faptului că s-a început târziu, a lipsei de manuale sau a materialului audio-vizual, a dezinteresului manifestat de unii elevi şi părinţi, lucrurile nu au decurs chiar cum ar fi trebuit. O să particip şi în anul şcolar viitor la proiect şi cred că, după experienţa din aceste câteva luni, lucrurile vor decurge mult mai bine, din toate punctele de vedere", spune Nicoleta.

1.507 elevi din Spania au primit diplome si adeverinţe

În anul şcolar 2007-2008, în Spania, aproximativ 1.500 de copii români din comunitătăţile Madrid, Catalunya şi Castilla la Mancha au beneficiat, câte două ore pe săptămână, de cursuri benevole de limbă şi culturăă.

"Din totalul celor înscrişi la cursuri, 3% sunt copii de alte naţionalităţi: spanioli, ucrainieni, bulgari, marocani, moldoveni", spune Aurel Mailat, ataşatul cultural al Ambasadei României în Spania.

La finalul anului şcolar, 1.507 copii au primit diplome de la MECT şi adeverinţe de recunoaştere a cursului de limbă română, istorie şi geografie. Adeverinţele sunt necesare pentru echivalarea studiilor, în momentul reintegrării copilului în sistemul de învăţământ din România. matern

"Datorită succesului avut în comunităţile în care s-a desfăşurat proiectul şi a dorinţei românilor din alte regiuni ale Spaniei de a avea acces la aceste cursuri, în anul şcolar 2008-2009 proiectul va avea parte atât de o extindere în teritoriu, cât şi de o creştere a numărul de ore de predare pentru fiecare provincie în parte", a declarat Mihaela Suciu, reprezentant al cabinetului de presă al Institutului Limbii Române.

În anul şcolar 2008-2009, cursurile vor continua în Madrid, Castilla la Mancha şi Catalunya, însă vor începe şi în Comunitatea Valenciană, Aragon, Andaluzia, Insulele Baleare, Murcia şi Galiţia. Cele mai multe ore de predare, 468 săptămânal, au fost repartizate pentru Comunitatea Valenciană, regiune în care locuiesc peste 127.750 de români.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite