Limba catalană, învăţată la o cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catalanii sunt invitaţi să “adopte” emigranţi pentru a-i ajuta să înveţe limba.Ineditul sistem de învăţare a catalanei s-a bucurat de succes, inclusiv în rândul politicienilor din regiunea autonomă.  

Programul lingvistic “Voluntar pentru limbă” este o modalitate oferită emigranţilor de a învăţa limba catalană prin sesiuni de conversaţie gratuite cu vorbitorii nativi.

Recent, liderii politici catalani au ieşit în public cu perechile lor. Printre aceştia, şi liderul naţionalist Artur Mas, preşedintele partidului CiU (n.r. - Convergencia i Unió). El îl învaţă catalană pe un emigrant chinez, patronul unui restaurant. Înscrierea în program se face pe bază de voluntariat.

Limba ajută emigranţii să se integreze

Maria Puig şi Denisa Rovenţa formează de un an o astfel de pereche lingvistică. Maria, originară din Tarragona, de 27 de ani, căuta să-şi ocupe după-amiezile şi s-a înscris în programul de voluntariat lingvistic.

Denisa, românca de 29 de ani, originară din Târgu Jiu, dorea să-şi îmbunătăţească nivelul de conversaţie, după ce a frecventat cursurile de catalană de la Centrul de Normalizare Lingvistică din Tarragona (CNL). “Limba catalană reprezintă un semn de identitate, iar emigranţii care vorbesc în catalană sunt acceptaţi mai uşor”, este de părere Maria.

“Catalana se aseamănă foarte mult cu limba română şi cu franceza, limbă pe care am studiat-o 14 ani. Acest lucru mi-a uşurat recunoaşterea structurilor gramaticale şi îmbogăţirea vocabularului în catalană”, explică Denisa motivul pentru care s-a înscris în acest program.

Rămân prieteni

Pentru înscrierea în program şi pentru a putea forma o pereche de conversaţie este necesară o simplă aplicaţie scrisă. “De obicei ne întâlnim la cafea, în fiecare miercuri, şi discutăm timp de o oră despre ce ni s-a întâmplat în timpul săptămânii. Conversaţia curge de la sine, căci ne cunoaştem de mai bine de un an şi avem ce ne povesti, bineînţeles în catalană”, spune Denisa. Fetele îşi aduc aminte de prima întâlnire.

“Nu ne-am văzut niciodată, iar la început am vorbit doar despre programul lingvistic şi despre venirea mea în Spania”, povesteşte Denisa. “Fiecare a fost curioasă să vadă cine e cealaltă persoană, căci nu ştiam naţionalitatea sau rasa celui pe care urma să îl meditez”, spune Maria Puig. După un an se văd şi progresele. “Denisa vorbeşte fluent în catalană, nu mai are reţineri şi nu mai face apel la castiliană pentru a se face înţeleasă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite