Licenţiaţi în România, fără adăpost în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform studiului „Cine doarme pe străzi?“, în capitala spaniolă, unu din şase străini care dorm pe stradă este român. În depozite părăsite, la colţ de stradă sau în parcuri, în jur de 3.900 de licenţiaţi, unii dintre ei români, îşi caută un loc în care să poată dormi peste noapte.

Situaţia persoanelor fără adăpost din Spania devine tot mai gravă, iar nivelul de educaţie al celor din stradă, tot mai înalt.

În noiembrie 2008, Fundaţia Caritas, Federaţia Asociaţiilor de Ajutorare şi Integrare a celor Marginalizaţi şi Federaţia Europeană a Asociaţiilor Naţionale care Lucrează cu Persoanele fără Adăpost au realizat un studiu care oglindeşte o realitate cutremurătoare: 13% din ”boschetari” au studii superioare, iar 63,9%, studii medii.

Unii câştigă 100-300 de euro lunar, lucrând sporadic, la negru, însă banii nu ajung pentru chiria unei camere. Un alt studiu social, ”Cine doarme pe străzi?”, realizat de sociologi de la Universitatea din Barcelona, a relevat că 62% din cei care dorm pe străzile Barcelonei sunt imigranţi, majoritatea din Maroc, România şi Polonia.

În Madrid, mulţi dintre străinii aflaţi în stradă provin din ţările devenite membre UE după 2004.

Absolvent de Politehnică face foamea

Marian Chelea, 30 de ani, este originar din Iaşi. Mănâncă la cantina săracilor din Castellon şi doarme într-un depozit părăsit.

La moartea părinţilor, băiatul a fost internat într-un orfelinat, de unde, la vârsta de 18 ani, a trebuit să plece. Marian a luat calea străinătăţii, unde îngroaşă rândurile celor fără adăpost, mulţumit că aici găseşte o farfurie de mâncare caldă.

Claudiu Oprescu, 38 de ani, din Sibiu, este unul dintre imigranţii care fac parte din tristul 13%, ”boschetarii” cu studii superioare din Spania.

A terminat Politehnica, însă după moartea celor apropiaţi, Claudiu şi-a încercat şansa în Spania. De multe ori a lucrat la negru, timp de câteva zile, însă a fost înşelat şi nu şi-a primit banii. Trăieşte de azi pe mâine şi doarme pe unde apucă.

image

Am venit în Spania plin de speranţe, convins că un licenţiat ca mine e imposibil să nu se descurce

image


Claudiu Oprescu
om al străzii

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite