Liber la avorturi de la vârsta de 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unei noi legi, adolescentele pot face întrerupere de sarcină fără acordul părinţilor. Noul act normativ acceptă ca adolescentele să renunţe la o sarcină nedorită fără acordul părinţilor. În prezent, în Spania, avortul este interzis după două luni de sarcină.

Guvernul Spaniei a aprobat săptămâna trecută un proiect privind modificarea legii avortului. În prezent,  avortul este permis doar dacă sănătatea mamei sau a fătului sunt în pericol. Chiar şi în aceste situaţii, avorturile se practică numai în primele două luni de sarcină, de obicei în clinicile private.

Noua lege nu doar că le permite femeilor să avorteze în primele 12 săptămâni de sarcină, dar acceptă ca tinerele între 16 şi 18 ani să renunţe la o sarcină nedorită fără să fie necesar acordul părinţilor. De asemenea, nu mai este considerat un delict avortul până în cea de-a 22-a săptămână de sarcină, dacă viaţa mamei sau a fătului sunt în pericol.

„Nu aş putea fără ajutorul mamei”

Denisa Ionela Tănase (16 ani), originară din Dâmboviţa, este de părere că, deşi încă nu şi-a început viaţa sexuală, în cazul în care i s-ar întâmpla să rămână însărcinată la această vârstă, ar avorta.

„Trăim în secolul XXI şi mi se pare aproape imposibil să rămâi însărcinată dacă nu vrei, cu atâtea metode de contracepţie care există. Dar dacă totuşi mi s-ar întâmpla acest lucru, nu cred că aş putea să trec printr-un avort fără să o am alături pe mama. Ar fi prima căreia i-aş spune despre problema pe care o am”, spune tânăra.

Bianca Iotu, în vârstă de 18 ani, crede că 16 ani nu este o vârstă a maturităţii, iar adolescentele însărcinate nu ar trebui să decidă singure dacă să avorteze sau nu. „Ar trebui ca părinţii să afle despre decizia minorei de a avorta, ei fiind cei mai în măsură să o sprijine moral”, crede Bianca.

Pe de altă parte, Andreea Bescan (19 ani), din Ploieşti, spune: „La 16 ani, există tinere care sunt suficient de mature pentru a decide singure ce să facă în cazul în care rămân însărcinate”.„Am încredere în fata mea, dar, cu toate acestea, în cazul în care ar rămâne însărcinată, cred că ar trebui să ştiu şi eu, să o pot ajuta, să fiu alături de ea. La 16 ani este încă un copil şi nu cred că poate să hotărască fără acordul părinţilor dacă trebuie să avorteze sau nu”, subliniază Mariana Barbu, 41 de ani, din Castellon.

„Nou-născuţii şi linxul, pe cale de dispariţie”

Cea mai puternică reacţie la acest proiect a venit din partea Bisericii Catolice, care a lansat o campanie împotriva avortului. Astfel, 30.000 de afişe vor împânzi până la sfârşitul lunii martie 37 de oraşe ale Spaniei anunţând că prin modificarea legii bebeluşii vor deveni o „specie pe cale de dispariţie”, la fel ca linxul iberic. Pancartele prezintă un pui de linx care cere să fie salvat şi un bebeluş care se întreabă „şi eu?..”, cerând să-i fie protejată viaţa.

Într-un interviu acordat ziarului electronic „El Periodico”, secretarul general al Comitetului Episcopal din Spania, episcopul Juan Antonio Martinez Camino, spune că noua lege a avortului nu face decât să „dispreţuiască viaţa”. El se întreabă: “Atâta timp cât ai specii de animale protejate prin lege, de ce viaţa unei persoane trebuie protejată mai puţin?”.

Avort da, piercing ba

O societate care nu îi permite unei minore între 16 şi 18 ani să fumeze, să conducă o maşină sau să îşi pună un piercing fără acordul părinţilor, îi permite în schimb să facă un avort.

În prezent, 88% dintre femeile care avortează o fac în clinicile private, obligatoriu înainte de a împlini 12 săptămâni de sarcină, iar 96% motivează că sarcina reprezintă un risc pentru sănătatea lor.

În Spania, 42% din femeile care avortează sunt imigrante, iar dintre acestea 24% sunt de naţionalitate română.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite