Lavapies, cartierul imigranţilor din Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Români, arabi, chinezi şi indieni trăiesc împreună în zona din centrul capitalei spaniole Nu întâmplător vechea zonă medievală a metropolei este acum considerată cea mai primitoare

Români, arabi, chinezi şi indieni trăiesc împreună în zona din centrul capitalei spaniole

Nu întâmplător vechea zonă medievală a metropolei este acum considerată cea mai primitoare pentru străini, dar şi cea mai pitorească.

Lavapies este cartierul madrilen în care trăiesc cei mai mulţi imigranţi. Peste 60 % din locuitori sunt străini veniţi de pe toate continentele: africani, sud-americani, indieni, chinezi, români. În ultimii 15 ani, tot mai mulţi imigranţi s-au mutat în cartier deoarece casele sunt vechi şi chiria este mică.

Varietate culturală

Lucian Adrian Şipoş (27 de ani), originar din Turda, locuieşte de şapte ani în Lavapies. "O cameră se poate închiria la preţul de 200-300 de euro pe lună.

Casele sunt vechi, dar aproape toate au fost renovate", explică Lucian. Aflat chiar în centrul capitalei, cartierul este cel mai original şi plin de viaţă din Madrid. Imigranţii şi-au deschis restaurante şi magazine cu produse specifice ţării din care provin.

Într-un spaţiu comercial se vând celebrele covoare persane şi şişele arabe, în cel de alături, saari de mătase din India, iar în altul sunt expuse figuri de Budha din jad.

"Când m-am mutat eu în Lavapies abia dacă vedeai un restaurant sau un magazin oriental. Acum sunt la fiecare colţ de stradă", a mai afirmat Lucian.

Străinii se adună seara la terase sau pe străzi. La fiecare colţ se pot vedea grupuri de africani care cântă din tobă, indieni în haine tradiţionale şi români.

Conaţionalii noştri se întâlnesc la teatru

Lucian Adrian Şipoş, Paul Eusebio Lăpuşan (19 ani), din Turda, Bogdan Valeriu Morariu (50 de ani) şi Gheorghe Stoica (34 de ani), din Sibiu, sunt prieteni şi se întâlnesc în fiecare seară în faţa Teatrului Dramatic din cartier.
"În Lavapies trăiesc persoane de toate naţionalităţile şi culturile.

Fiecare vorbeşte în limba lui şi trăieşte după obiceiurile lui", a spus Lucian. De aceeaşi părere este şi Bogdan Valeriu Morariu, grădinar de cinci luni în Madrid.

"Noi românii ne-am integrat foarte bine pentru că locuitorii cartierului sunt imigranţi ca noi", a afirmat Bogdan. Datorită diversităţii culturale, Lavapies este cartierul cel mai puţin rasist din Madrid.

Fostul cartier evreiesc

Lavapies este una dintre cele mai vechi zone din Madrid. În epoca medievală era cunoscut ca fiind cartierul evreilor din capitala Spaniei.

În piaţa din centrul mahalalei exista o fântână în care iudeii se spălau pe picioare înainte să meargă la sinagogă, de aici numele de Lavapies( n.r. - compus din cuvintele lava - spală şi pies - picioare). După ce evreii au fost expulzaţi din Spania în anul 1492, casele lor au fost ocupate de spanioli. Începând cu 1990 în cartier au început să sosească imigranţii.

În Lavapies trăiesc persoane de toate naţionalităţile. Fiecare vorbeşte în limba lui şi trăieşte după obiceiurile lui
Lucian Adrian Şipoş, locuitor român din Lavapies

Noi, românii, ne-am integrat foarte bine pentru că locuitorii cartierului sunt imigranţi ca noi
Bogdan Valeriu Morariu, sosit de cinci luni la Madrid

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite