Întrebãri frecvente despre Titlul de cãlãtorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pot folosi titlul de călătorie pentru o deplasare în altă ţară decât România? Nu. Titlul de călătorie se eliberează numai pentru deplasările spre România. El nu este recunoscut de

Pot folosi titlul de călătorie pentru o deplasare în altă ţară decât România?

Nu. Titlul de călătorie se eliberează numai pentru deplasările spre România. El nu este recunoscut de autorităţile altor state, decât în scopul tranzitării în drum spre România. Chiar şi în acest caz, unele state nu recunosc titlul de călătorie, ceea ce face imposibilă îmbarcarea în cursele aeriene care fac escale în aceste state.

Recomandăm persoanelor care doresc să se deplaseze spre România pe baza unui titlu de călătorie să verifice dacă statul în care se face escală, în drum spre România, recunoaşte acest document. În caz contrar, recomandăm alegerea altei rute de deplasare.

Pot folosi titlul de călătorie pentru reglementarea şederii mele pe teritoriul ţării în care mă aflu?

Depinde de la ţară la ţară. Unele state recunosc acest titlu de călătorie ca document de identitate valabil, în scopul îndeplinirii procedurilor de reglementare a şederii străinilor. Alte state nu recunosc acest document, ci solicită prezentarea unui paşaport emis de autorităţile române.

Este necesară obţinerea vizelor în cazul în care mă deplasez în baza unui titlu de călătorie?

Pentru ţările în care cetăţenii români pot călători fără vize nu este necesară obţinerea vizelor pe titlul de călătorie. Pentru celelalte ţări, recomandăm verificarea necesităţii vizei cu ambasadele sau consulatele ţărilor respective.

Pot folosi titlul de călătorie pentru a mă reîntoarce în ţara din care am plecat?

Nu. Titlul de călătorie este valabil pentru o singură călătorie spre România. El îşi pierde valabilitatea la data intrării pe teritoriul României. Fiecare persoană care s-a întors în România în baza unui titlu de călătorie trebuie să obţină un paşaport individual pentru a se putea reîntoarce în ţara din care a plecat sau pentru a putea călători în altă ţară.

Pot folosi titlul de călătorie ca act de identitate, dacă nu am nici un alt act care să îmi ateste identitatea?

Da, în anumite situaţii. De regulă, autorităţile străine nu recunosc titlul de călătorie ca act de identitate, decât pentru scopul tranzitării statului respectiv, în drum spre România.

Titlul de călătorie poate fi folosit ca act de identitate în cazul în care doriţi să faceţi o procură sau un alt serviciu consular la o ambasadă sau un consulat al României, în cazul în care nu aveţi nici un alt act de identitate.

Dacă plătim o taxă de urgenţă la ambasadă, putem obţine paşaportul mai repede?

Nu. Ambasadele şi consulatele nu au posibilitatea grăbirii procesului de emitere a paşaportului. Paşapoartele sunt emise de birourile teritoriale de paşapoarte din România şi se transmit, prin curier, la ambasade şi consulate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite