Inspecţie în şcolile asociaţiilor româneşti din Catalonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 26-28 octombrie, doamna Iuliana Mihu, reprezentant al Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, s-a deplasat în zona

În perioada 26-28 octombrie, doamna Iuliana Mihu, reprezentant al Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, s-a deplasat în zona Cataloniei din Spania pentru a monitoriza îndeaproape activităţiile din şcolile româneşti din această regiune.

În Barcelona, dna. Mihu a intrat în contact cu proaspătul corp didactic al "Şcolii româneşti de Catalunya", un proiect al Info Romania finanţat de M.A.E. prin D.R.R.P. Datorită numărului mare de imigranţi români stabiliţi în Barcelona s-a simţit nevoia unei şcoli româneşti care-şi va deschide porţile la 1 noiembrie.

Termenul "şcoală" este pretenţios spus având în vedere că e vorba de câteva cursuri la sfârşit de săptămână, a atras atenţia dna. Mihu. În cazul acestor şcoli toată materia în forma ei tradiţională este concentrată şi restrânsă, după numărul de elevi şi de alcătuirea grupelor în funcţie de vârstă sau de nivelul cunostiinţelor de limbă română.

Tot în Barcelona, reprezentantul M.A.E. a vizitat şcoala de pe langă Parohia română. O altă vizită de acelaşi fel a avut loc şi în Tarragona, la şcoala patriarhală din Reus. Iar in afara Cataloniei a fost vizitată şi şcoala patriarhală din Zaragoza. În aceste şcoli se ţin atât cursuri de limbă şi literatură română precum şi ore de religie. Pentru cursurile oferite de asociaţiile parohiilor lucrurile merg mai uşor căci dispun de spaţiu (de obicei e vorba de spaţiile în care se oficiază slujbele religioase) şi intră în contact cu un segment semnificativ de români care participă la slujbele de duminică.

În cazul Spaniei si Italiei este vorba despre un program pilot pentru copiii români aflaţi în aceste ţări, unde procentul de imigranţi români este foarte ridicat. De obicei asociaţiile de români de peste hotare vin cu proiecte şi cer finanţare la D.R.R.P., iar dacă sunt viabile M.A.E. le finanţează şi le monitorizează îndeaproape. Aceste proiecte se încadrează în programul de acordare de sprijin comunităţilor româneşti de pretutindeni.

De precizat că aceste cursuri urmează programa elaborată şi publicată de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, însă sunt proiecte paralele, care în definitiv au acelaşi scop: difuzarea limbii, culturii şi civilizaţiei române şi menţinerea în contact a copiilor româniilor aflaţi peste hotare, cu tradiţiile strămoşeşti. "Fondurile alocate de M.A.E. pentru aceste cursuri sunt de la bugetul statului"- a subliniat doamna Mihu şi ca atare trebuie foarte bine stiut cum sunt administraţi aceşti bani şi care sunt roadele eforturilor atât a celor de la Bucureşti cât şi ale românilor din Spania care beneficiază de cursurile organizate.

Asociaţiile din Spania codaşe la proiecte

Dacă în Cipru şi Italia şcolile româneşti au o oarecare vechime prin activismul asociaţiilor, din Spania s-au primit proiecte abia în decursul acestui an pentru finanţarea de cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie romană. În Spania există doar câteva asociaţii care au reuşit să obţină fonduri de finanţare şi să ofere cursuri pentru copiii români. De lăudat sunt: Şcoala românească din Alicante şi Şcoala românească din Valencia, care şi-au început cursurile în luna septembrie a acestui an, iar în Catalonia cele trei centre din Castelldefel (prin proiectul asociaţiei Quorum şi ASOCROM), Arbusies (prin proiectul Asociaţiei românilor din Arbusies) şi din Barcelona (prin proiectul dezvoltat de InfoRomania). Numărul acestor centre creşte cu ajutorul şcolilor de pe langă parohiile ortodoxe tot mai numeroase în zonele cu concentrări mari de români.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite