Îngrijeşte 80 de cai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De trei ani, un român conduce una dintre cele mai bine cotate herghelii iberice. Caii de la clubul Quadres Juliavert din Tarragona costă şi peste 30 de mii de euro. Marian Ioniţă a lăsat aglomeraţia de la oraş pentru a trăi înconjurat de zeci de cai de rasă pe care-i pregăteşte pentru concursuri.

Santi Porres, patronul clubului hipic Quadres Julivert, situat la 15 km de Tarragona, a reuşit cu ajutorul românului Marian Ioniţă să transforme şase hectare de teren într-un cadru ideal pentru  practicarea unui sport nobil sau pentru sesiuni de hipoterapie, la care apelează persoane paralizate şi autiştii.

Marian Ioniţă, la numai 23 de ani, este responsabilul celui mai mare club hipic din provincia Tarragona. În grija lui Marian se află 80 de cai de rasă, ai căror proprietari, în schimbul a opt euro pe zi, îşi lasă animalele în siguranţă. La club vin doar pentru a se bucura de compania acestora. Alţi 20 de cai sunt proprietatea fermei catalane  şi sunt antrenaţi pentru activităţile destinate publicului şi pentru competiţiile hipice. 

 “Mereu avem ceva de lucru, la noi nu se resimte criza economică din Spania. În timpul săptămânii, lucrez 11 ore. Doar duminica lucrez patru ore”, spune Marian. Originar din Valea Călugărească, românul locuieşte acum împreună cu familia la ferma la care este angajat. “Sunt de trei ani aici şi nu am de gând să-mi schimb meseria”, declară Marian.

20 de euro ora de echitaţie

La clubul catalan, clienţii vin mai ales după-amiaza. Drumeţiile organizate şi sesiunile de hipoterapie fac parte din rutina zilnică. “Pentru o oră de echitaţie, clientul plăteşte 20 de euro. Oamenii nu se uită la preţ când vin să se relaxeze. Pentru unii e o modă, pentru alţii e un sport, iar pentru cei mai mulţi este o pasiune”, explică românul.

Catalanii sunt dispuşi să investească o avere în această pasiune pentru cai.

Cel mai scump armăsar valorează 35.000 de euro. “E din Germania şi l-a cumpărat un catalan pentru copiii lui.” Armăsarul Maraqueño, preferatul românului, este cotat la 34.000 de euro. Preţul unui cal porneşte de la 2.500 de euro.

Mai bine la ţară

În urma unui studiu recent, s-a constatat că mai mult de 30% din românii din Spania preferă să lucreze şi să locuiască în mediul rural. “Mi-a fost mult mai uşor să mă acomodez la fermă decât dacă aş fi ales un oraş aglomerat”, spune Marian Ioniţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite