Înalţă catedrala din deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român lucrează de peste trei ani la ridicarea unui aşezământ creştin construit în întregime  din materiale reciclate. Proiectul aparţine unui spaniol în vârstă de 84 de ani. Construcţia a început în urmă cu aproape jumătate de secol.

De 45 de ani, un bătrânel spaniol munceşte să ridice o catedrală pe care să o închine lui Iisus Hristos. Justo Gallego, de 84 de ani, din Mejorada del Campo, Madrid, a devenit cunoscut în întreaga lume pentru că foloseşte la construcţie numai materiale reciclabile.

Resturi de lemn, fier sau cărămidă, cutii de carton, bucăţi de sticlă sau de marmură, toate îi sunt utile. Justo a vândut şi a închiriat suprafeţe dintr-un teren de 40.000 de metri pătraţi, pe care l-a primit ca moştenire, pentru a înălţa un lăcaş creştin după propriile idei.

De mai bine de trei ani de zile, cu Don Justo lucrează Liviu Ion Ionescu-Treeroi (53 de ani), din Buzău, care a devenit mâna dreaptă a spaniolului.

I-a povestit despre România

Cei doi se înţeleg de minune, mai ales că timp de doi ani au lucrat singuri. „Ne mai ajutau nişte voluntari din Franţa sau din Germania, dar mult timp am fost numai noi doi. Vorbeam de România şi de Spania. M-a întrebat adesea despre Ceauşescu”, povesteşte românul.

„Ceauşescu? Ieri am văzut un film despre el. Trăia în palate de aur şi voi nu aveaţi ce mânca. Mare pungaş”, spune simpaticul bătrânel. Stabilit în Vellia de San Antonio (n.r. - la câţiva kilometri de Mejorada del Campo), Liviu nu vrea să plece de lângă mentorul său. „Este corect cu banii, plăteşte la timp. De sărbători nu muncim, dar mă plăteşte”. Respectul său pentru Justo Gallego se bazează în special pe corectitudinea acestuia.

După prima săptămână de muncă, spaniolul i-a mărit salariul de la 30 la 50 de euro pe zi. „Cât va fi el în viaţă nu voi pleca de aici. Mă rog la Dumnezeu pentru el”, spune românul, căruia Gallego i-a adus ca ajutor un alt român, pe Marian Neagu, de 19 ani, din Urziceni.

image

Acum trei ani l-am cunoscut pe Don Justo şi de atunci nu am mai plecat în altă parte. Există un Dumnezeu

image


Liviu Ionescu-Treeroi
muncitor român

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite