Imigranţii, subiect de dispută electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu numai o lună înainte ca spaniolii să-şi aleagă noul şef al guvernului, cei doi candidaţi, Jose Luis Rodriguez Zapatero, din partea Partidului Socialist, şi Mariano Rajoy, din partea

Cu numai o lună înainte ca spaniolii să-şi aleagă noul şef al guvernului, cei doi candidaţi, Jose Luis Rodriguez Zapatero, din partea Partidului Socialist, şi Mariano Rajoy, din partea Partidului Popular, se întrec în declaraţii în ceea ce priveşte integrarea imigranţilor în societatea spaniolă.

Din cei peste 44 de milioane de locuitori ai Spaniei, 10% sunt străini. Deşi imigranţii nu au drept de vot la Alegerile Generale, ei constituie un motiv de nelinişte în societatea spaniolă.

Din ultimul sondaj de opinie realizat de Centrul de Investigaţii Sociale, reiese că principalele preocupări ale spaniolilor sunt starea economiei (şomajul, salariile, locuinţa) terorismul şi imigranţii. Cu această radiografie a populaţiei intră în luptă cei doi candidaţi.

În caz că va câştiga alegerile, Rajoy a propus un contract pentru imigranţii care vor să locuiască în Spania mai mult de un an, pe care aceştia ar urma să-l semneze cu statul.

Prin acest contract, imigranţii se obligă să respecte legile şi obiceiurile spaniolilor, să înveţe limba, să se integreze şi să se întoarcă în ţara lor de origine dacă nu reuşesc să-şi găsească de lucru.

"Contractul Rajoy", inspirat din modelul Sarkozy, a fost catalogat drept rasist de PSOE şi contestat de comunităţile de imigranţi din Spania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite