Imigranţii non europeni iau locul românilor plecaţi peste graniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Duda

“Românii plecaţi la muncă în Italia sau Spania ar putea să se  întoarcă acasă peste trei sau cinci ani. E prea mult. România se confruntă acum cu o lipsă acută de personal şi trebuie găsite soluţii”, a declarat Mihaela Ştefănescu, reprezentant al Fundaţiei SOROS, cu ocazia conferinţei “Imigrant în România: Perspective şi riscuri”, organizată ieri. Soluţia a venit de la sine: imigranţii din ţările non europene.

Italia, un exemplu negativ

“În prima lună am lucrat multe ore suplimentare, dar când am primit salariul am văzut că ne scăzuseră 165 de dolari pentru cazare şi masă, iar orele suplimentare nu erau incluse deloc”. Se întâmplă într-un stat european şi este cazul a doi imigranţi asiatici care au venit să muncească în România pentru 400 de dolari fiecare.
 
România începe să înţeleagă abia acum fenomenul migraţiei din afara graniţelor. Dacă Spania a ştiut să gestioneze mai atent situaţia, “Italia a fost mai nepăsătoare vizavi de fenomenul imigraţiei şi de aceea a ajuns în situaţia aceasta”, a spus Mihaela Ştefănescu.
 
România - ţintă pentru non europeni

Chiar dacă fenomenul este la început, România ar trebui să se pregătească pentru ceea ce va urma. În prezent, în ţara noastră există, oficial,  peste 65.000 de imigranţi din alte ţări, printre care angajaţi, refugiaţi politici şi studenţi.

Deşi numărul lor este în permanentă creştere, România nu este pregătiă de a primi pe piaţa forţei de muncă aceste persoane, chiar în condiţiile în care angajatorii “plâng” după muncitori: “România restricţionează imigraţia, iar legislaţia este foarte restrictivă, ceea ce încurajează imigraţia ilegală”.

Statul demotivează angajaţii şi angajatorii

Chiar dacă Guvernul României, la insistenţele patronatelor, a crescut cota muncitorilor veniţi din afara graniţelor cu 50%, statul nu este pregătit din punct de vedere legislativ pentru a facilita integrarea pe piaţa muncii a acestor persoane:

“La angajare, atât emigrantul, cât şi angajatorul, trebuie să plătească taxe suplimentare la stat, indiferent de domeniul de activitate în care are loc această angajare, ceea ce este demotivant pentru ambele părţi”, a spus Simina Guga, sociolog.

Angajatori tirani

Alte probleme acute pentru imigranţi sunt discriminarea rasială şi abuzurile angajatorilor:

“Muncitorii străini reprezintă o ţintă uşoară pentru unii angajatori care profită de statutul de imigrant al unei persoane. În unele cazuri, muncitorii sunt nevoiţi să accepte servicii de masă şi cazare contra cost, neavând voie să opteze pentru varianta asigurării acestora pe cont propriu”, spune Mihaela Ştefănescu.

Până în prezent Fundaţia Soros nu a făcut nicio solicitare către autorităţile române de a îmbunătăţi legislaţia privind drepturile şi obligaţiile imigranţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite