Iau viaţa de la capăt după 10 ani în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zi de zi, tot mai mulţi emigranţi români se hotărăsc să se întoarcă definitiv în ţară O parte din conaţionalii noştri care au plecat acum câţiva ani vor să îşi folosească

Zi de zi, tot mai mulţi emigranţi români se hotărăsc să se întoarcă definitiv în ţară

O parte din conaţionalii noştri care au plecat acum câţiva ani vor să îşi folosească toate cunoştinţele acumulate în străinătate pentru a începe afaceri în România.

Institutul Naţional de Statistică din Spania a prezentat, la începutul lunii august, un studiu din care reiese că numărul contractelor de muncă semnate în iulie 2008 a fost cu 280.000 mai mic faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Criza economică prin care trece Spania a afectat, în special, sectoarele construcţiilor şi agricultura, unde lucrau majoritatea românilor ce-şi aveau reşedinţa pe teritoriul Spaniei.

Chiar dacă nu a ajuns să fie considerat un fenomen, din ce în ce mai mulţi conaţionali au început să-şi strângă bunurile şi să se întoarcă în ţară, unde, fie îşi vor deschide o afacere, fie îşi vor căuta de muncă în domeniile în care au mai lucrat şi în Spania.

Este şi cazul cuplului Ana-Maria (29 de ani) şi Ramon Benea (33 de ani), originari din comuna Popeşti-Leordeni, Ilfov.

Cei doi români au locuit în Spania aproape 10 ani şi şi-au început aventurile pe tărâmuri iberice ca majoritatea imigranţilor: el a lucrat în sectorul construcţiilor şi ea ca menajeră. Însă, cu timpul, Ramon, inginer de profesie, a reuşit să pună pe picioare o firmă de construcţii în oraşul Burriana, Castellon.

Se simt efectele crizei economice

"La început mi-a mers foarte bine. A trebuit să triplez numărul de muncitori, deoarece aveam multe lucrări şi nu le puteam acoperi. Însă, de anul trecut s-a simţit lipsa de noi contracte şi am decis, împreună cu soţia mea, că anul acesta, dacă nu se vor îndrepta lucrurile, ne vom întoarce acasă", spune Ramon.

Luna trecută, bărbatul a mers în Sibiu pentru a-şi deschide o firmă de construcţii, împreună cu fratele său. Cum în Spania mai avea o mulţime de materiale şi aparatură, de care avea nevoie şi în ţară, Ramon a semnat un contract cu o firmă de transport pentru a-i duce în Sibiu macaralele, uneltele şi sutele de kilograme de gresie, faianţă şi ciment.

"Am plătit 2.500 de euro pe 22 de tone transportate, adică un camion, şi am trimis cinci camioane de marfă", adaugă Ramon.

Bani pentru viitorul copiilor

Soţii Benea au asigurat că nu se vor mai întoarce în Spania, deoarece, în cei 10 ani petrecuţi aici au reuşit să-şi asigure viitorul în România. Şi-au cumpărat un apartament în Sibiu şi o casă de vacanţă în Sinaia, iar "banii pentru cei doi copii pe care îi dorim sunt puşi deoparte".

Săptămâna aceasta, familia, ajutată de prieteni şi vecini, şi-a strâns şi ultimele bunuri pe care le mai avea în casa închiriată în Burriana, pentru a le trimite în România, în comuna lor natală. O parte din lucruri însă le vor dona celor nevoiaşi. "Sunt mulţi oameni săraci la noi în sat şi vrem să-i ajutăm", spune Ana.

Am strâns aproximativ 200.000 de euro, cu care vrem să începem o nouă viaţă în România
Ramon Benea, imigrant român în Spania

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite