Hoinar în căutarea unui loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român a străbătut aproape jumătate de continent în căutarea unui salariu la fel de bun ca înainte de începerea crizei. După ce a colindat Norvegia, Italia, Anglia, România, Austria şi Franţa, Paul Dănuţ Stugaru a ajuns în Spania, unde refuzase iniţial să se mute din cauza salariului mic. 

Criza economică l-a găsit pe Paul Dănuţ Stugaru (31 de ani), originar din Bacău, cu o slujbă bună. De profesie instalator, el lucra de cinci ani la o firmă din Germania şi avea un salariu de 2.500 de euro.

„Patronul firmei la care am muncit este german, iar soţia sa era din Spania. Avea lucrări în domeniul construcţiilor şi în Spania, aşa că, în urmă cu mai bine de un an, ne-a anunţat că închide firma din Germania şi se mută la Zaragoza. Mi-a propus să lucrăm împreună în Spania", povesteşte Paul.

Românul a refuzat oferta, pentru că salariul din Spania era mai mic, iar el avea nevoie de bani. Cu un an înainte, cu banii economisiţi în Germania, a încercat să deschidă o afacere în România.

„Criza din Europa este o joacă de copii pe lângă taxele şi impozitele din România. În şase luni nu mai aveam un ban din economiile cu care m-am întors acasă. Am fost nevoit să-mi caut din nou de lucru", spune Paul.

Prima destinaţie: Norvegia

Compatriotul nostru a cerut ajutorul unui prieten, băcăuan plecat în Norvegia. „În afară de clima umedă şi rece pe care am fost nevoit să o suport timp de patru luni, nu a vrut nimeni să mă angajeze pentru că nu aveam documente norvegiene", povesteşte Paul, care s-a decis să-şi încerce norocul în altă ţară.

„Am prietene în Italia şi, după Norvegia, am plecat la Torino, unde m-am lovit de aceleaşi obstacole, documentele. Am simţit criza din plin. A urmat Anglia, la Londra, unde o prietenă a reuşit să mă recomande pentru un post de barman. Vorbesc bine engleză şi germană, dar barman n-am fost în viaţa mea, iar de la instalaţii sanitare la pahare e cale lungă, iar eu nu aveam experienţă", adaugă Paul. Atunci a luat decizia să meargă acasă, în România. Mai întâi însă, a primit o ofertă din Austria.

„O amică mi-a oferit o excursie în Austria", spune Paul, care-şi aminteşte că, de fapt, „afacerea" femeii consta în furtul din magazine. „Am fost şocat şi nu-mi venea să cred că eu cutreierasem o jumătate din Europa cu speranţa că mă voi angaja, iar doamna, trecută bine de 40 de ani, fura şi vindea marfa în România", povesteşte Paul.

Şi-a dus soţia la Paris

Românul s-a întors la Bacău doar pentru a-şi cere prietena de soţie şi a o convinge să-l urmeze în Spania, unde sora lui Paul este căsătorită cu un spaniol care s-a oferit să-l ajute.

„Am privit partea pozitivă a crizei. Lipsa unui loc de muncă plătit cu un salariu ca în Germania m-a ajutat să văd lumea, să cunosc şi alt gen de oameni. În drum spre Spania am trecut şi prin Franţa şi, cu ocazia asta, am văzut Parisul, am mers la Nisa, la Monte Carlo şi la Monaco", spune Paul.

Fără a avea succes nici în Franţa, bărbatul a ajuns în cele din urmă la Zaragoza, împreună cu Andreea Stoica (21 de ani), soţia sa. El lucrează doar atunci când prinde câte un contract. „Am o meserie care este solicitată, dar acum muncesc doar când sunt chemat, nu mai ajung la salariul din Germania", spune Paul.

În Spania, criza mai durează

Spania va fi ultima ţară din zona euro care va ieşi din criză, fiind, de altfel, cea mai afectată de recesiune, potrivit previziunilor analiştilor economici şi datelor Institutului de Statistică al Uniunii Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite