“Furăm ca să avem bani de droguri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit reprezentanţilor unei asociaţii care se ocupă cu asistarea persoanelor dependente de droguri, 25% din narcomanii din capitala catalană sunt români. În Barcelona, mulţi toxicomani se adună pe străzile din cartierul Raval, unde există un centru de asistenţă şi o cameră, care le stau la dispoziţie.

Pe străzile înguste ale Ravalului se amestecă “fetiţele de la stradă”, hoţii, toxicomanii şi traficanţii. Cristina şi Robert, un cuplu de tineri bucureşteni stabiliţi în Barcelona, au vorbit liber cu reporterul „Adevărul“ despre viaţa lor.

Cristina, deşi are doar 21 de ani, povesteşte că a început să consume heroină de la vârsta de 16 ani. Prima doză a luat-o în Bucureşti, datorită anturajului.

Prietenul ei, Robert, de 32 de ani, anunţă că nu poate ajunge la timp la întâlnire. A fost reţinut de poliţişti, care i-au confiscat două parfumuri furate.

“Noi din asta trăim. El fură şi aşa avem bani să ne injectăm amândoi de 2-3 ori pe zi”, scuză Cristina întârzierea prietenului său. Cei doi se află de şase luni în Spania. “Mă simt singură şi mă plictisesc.

Mi-am pierdut actele şi poliţia e mereu cu ochii pe noi”.

Criza afectează şi traficul

Pe fondul recesiunii economice, în Spania, au mai scăzut şi preţurile practicate de traficanţi. Astfel, o doză de cocaină sau heroină se cumpără pe străzi cu 20 de euro.

 “De obicei, negrii şi pakistanezii sunt dealeri şi îi găseşti imediat pe străzi. Datorită prezenţei politiştilor în zonă, biluţele se ascund în gură sau în fund”, povesteşte Robert, care între timp a reuşit să scape de agenţi.

O zi normală din viaţa cuplului constă, de obicei, în comiterea de mici furturi. “De obicei, luăm parfumuri sau haine de firmă, pe care le vindem la alţi români”. Frica însă îi urmăreşte mereu, pentru că au intrat deja în vizorul poliţiştilor.

 “În Barcelona avem o sală unde ne putem injecta în siguranţă. Suntem asistaţi de personal medical şi avem seringi gratis non-stop. În România mai greu să poţi aşa ceva”, ne spune ea motivul pentru care a ales să vină în Spania.

Spania, în topul consumatorilor

În Spania, 3% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani consumă cocaină, în timp ce media consumatorilor europeni este de 1,2.

Angajată pentru români

Asociaţia AMBIT a angajat recent o româncă pentru a lua legătura cu românii toxicomani şi pentru a le explica rolul echipei de educatori de stradă. ”În România nu există un echivalent, iar consumatorii români erau reticienţi la iniţiativa noastră.

În Barcelona, consumatorii de droguri injectabile primesc seringi, asistenţă medicală şi îi putem îndruma spre alte servicii sociale sau medicale. Majoritatea trăiesc pe stradă.

Acum i-am obişnuit să vină la centru unde primesc micul-dejun, cafea şi un sandvich gratuit”, explică Carmen Stănescu, românca angajată de AMBIT.

De obicei, furăm parfumuri sau haine de firmă, pe care le vindem la alţi români.
Cristina C.  dependentă de heroină

Mă simt singură şi mă plictisesc. Mi-am pierdut actele şi poliţia e mereu cu ochii pe noi.
Cristina C. dependentă de heroină

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite